Styrsöbolagets Älveli och Älvsnabben 4 på Ö-varvet. Arkivbild från maj 2022.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Echandia ska leverera batterisystem till Älvsnabben

Stockholmsbaserade Echandia ska utrusta Styrsöbolagets färjor Älvsnabben 4 och Älvsnabben 5 med batterisystem som möjliggör fullelektrisk drift.

Fartygen ska byggas om av Ö-varvet på Öckerö. Batterisystemen som beställts har en kapacitet på 496 kWh vardera, enligt ett pressmeddelande från Echandia. Systemen ska klara 18 cykler per dag, året om, och har en förväntad livstid på minst 17 år.

– Elektrifieringen av sjöfarten vinner snabbt genomslag. Den här ordern från Ö-varvet ger oss ytterligare bevis på att våra system är perfekta för fartyg som kräver en enastående livslängd och driftsäkerhet, säger Göran Fransson, vd för Echandia i pressmeddelandet.

Byggs om av Ö-varvet

Enligt bolaget föll valet på Echandia som batterileverantör på grund av låg totalkostnad över systemens livstid i kombination med en hög säkerhetsnivå och lång livslängd.

Älvsnabben 4 och Älvsnabben 5 levererades 1994 och 1995. De drivs av Styrsöbolaget och används för persontrafik över älven i centrala Göteborg. Fartygen är 31,55 meter långa och 8,15 meter breda med kapacitet för 448 passagerare. Marschfarten är 12,5 knop.