Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo

De tidigarelägger varvsbesök

Ett femtontal färjor som trafikerar svenska hamnar ligger just nu upplagda på grund av coronakrisen. Tallink Silja utnyttjar coronastoppet genom att tidigarelägga ett varvsbesök för Silja Serenade.

Tallink Silja har beslutat att tidigarelägga Silja Serenades planerade varvsbesök i Nådendal i höst till under vecka 17 istället. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande under onsdagen. Fartyget, som just nu ligger upplagt i Helsingfors, ska gå till Nådendal under vecka 17 för att genomföra nödvändiga tekniska klassningsarbeten. Planen är att fartyget ska dockas mellan 20 och 30 april.

Utnyttjar tiden effektivt

Under varvsuppehållet kommer en del av Silja Serenades rörsystem att bytas samt en del jobb med elsystemet att utföras. Inga uppgraderingar av passagerarutrymmena är planerade enligt bolaget.

– Eftersom en del av våra fartyg är i karantän i hamnarna just nu under den pågående krisen var det logiskt att skjuta fram den planerade dockningen för att utnyttja tiden så effektivt som möjligt. Vi är tacksamma för att våra partners på BLRT, som opererar Turku Repair Yard, var såpass flexibla att de kunde ta emot oss på så kort varsel så att vi kan få gjort de nödvändiga jobben innan reserestriktionerna förhoppningsvis hävs, säger Tarvi-Carlos Tuulik, Tallinks Head of Ship Management i pressmeddelandet.

Läget i dag

Onsdagen den 15 april var läget följande för den färjetrafik som trafikerar svenska hamnar:

Strömstad–Sandefjord: All trafik ligger nere sedan den 15 mars för både Color Line och Fjord Line. Färjorna Color Viking, Color Hybrid och Oslofjord ligger upplagda i Sandefjord. 

Göteborg–Fredrikshamn: Stena Lines färjor Stena Jutlandica och Stena Vinga kör både frakt och passagerare med ett giltigt skäl att vistas i Danmark och seglar med ändrade turlistor fram till 21 juni. Stena Danica ligger upplagd i Göteborg sedan 23 mars med beräknad trafikstart 21 juni.

Göteborg–Kiel: De två färjorna Stena Scandinavica och Stena Germanica seglar dagligen mellan Sverige och Tyskland och transporterar både frakt och passagerare, men med begränsningar i antal passagerare samt utbud och öppettider ombord.

Halmstad–Grenå: Färjan Stena Nautica seglar med en förändrad turlista till och med 21 juni. Lördagsavgångarna är inställda och färjan kör utan gående passagerare. 

Helsingborg–Helsingör: Forsea kör sina färjor enligt tidtabell, men inreseförbud till Danmark gäller för passagerare utan giltiga skäl.

Malmö–Travemünde: Färjorna Finnpartner, Finntrader och Europalink seglar vidare enligt turlista och transporterar både frakt och passagerare.

Trelleborg–Sassnitz: Stena Line har beslutat att stänga ner linjen permanent. Den tyskflaggade färjan Sassnitz ligger vid kaj i Mukran sedan den 14 mars.

Trelleborg–Travemünde: TT-line seglar på linjen enligt gällande turlista.

Trelleborg–Rostock: Både TT-Line och Stena Line seglar dagligen enligt gällande turlista. Stenas färjor Skåne och Mecklenburg-Vorpommen kör med en begränsning på antalet passagerare till 299 från och med den 23 mars.

Trelleborg–Świnoujście: Inga passagerare tillåts på Unity Lines lastfärjor sedan den 18 mars, men trafiken körs enligt tidtabell. Även TT-line kör sina avgångar enligt tidtabell.

Trelleborg–Klaipėda: TT-Line seglar enligt turlista, men utan passagerare fram till 27 april.

Ystad–Świnoujście: Unity Line seglar enligt turlista och färjorna Polonia och Skania tar passagerare, men inte lastfärjan Jan Śniadecki. Polferries tar tagit färjan Baltivia ur trafik, men seglar med Mazovia och Cracovia enligt tidtabell.

Ystad–Rönne: Bornholmslinjen kör enligt tidtabell.

Karlshamn–Klaipėda: DFDS kör med sina färjor Regina Seaways, Patria Seaways och Liverpool Seaways enligt turlistan.

Karlskrona–Gdynia: De tre färjorna Stena Vision, Stena Spirit och Stena Baltica seglar dagligen mellan Sverige och Polen och transporterar både frakt och passagerare med och utan fordon tills vidare. Polens gräns är stängd till och med 3 maj för personer utan giltigt syfte att vistas i Polen.

Oskarshamn–Visby: Destination Gotland seglar med två fartyg på linjen istället för tre som planerat.

Nynäshamn–Ventspils: De två fartygen Stena Flavia och Scottish Viking transporterar endast frakt och chaufförer mellan Sverige och Lettland sedan 17 mars. Ingen passagerartrafik på linjen.

Nynäshamn–Visby: Destination Gotland seglar med två fartyg på linjen istället för tre som planerat.

Nyjnäshamn–Gdansk: Polferries har tagit Nova Star ur trafik sedan början av april och färjan ligger still i Gdansk. Wawel går enligt tidtabell och Baltivia har gått in som ersättare för Nova Star.

Stockholm–Mariehamn: Både Birka Cruises och Viking Line har ställt in sin kryssningstrafik med fartygen Birka Stockholm och Viking Cinderella, Birka till den 15 juni och Viking Line till 13 maj.

Stockholm–Helsingfors: Både Viking Line och Tallink Silja har ställt in trafiken. Viking Lines Mariella ligger still i Helsingfors, Gabriella har satts in i trafiken mellan Helsingfors och Tallinn medan Silja Symphony ligger upplagd i Stockholm och Silja Serenade i Helsingfors sedan den 19 mars. Silja Serenade kommer att gå på ett tidigarelagt varvsbesök i Nådendal vecka 17.

Stockholm–Långnäs–Åbo: Galaxy och Baltic Princess trafikerar ordinarie tidtabell sedan 11 april, men lägger inte till i Mariehamn utan bara i Långnäs. Viking Line kör också med både Amorella och Viking Grace, men endast persontransporter relaterade till gods- och frakttrafik är tillåtna. 

Stockholm–Tallinn: Tallink Silja har ställt in trafiken den 15 mars och både Baltic Queen och Victoria I ligger still i Tallinn.

Stockholm–Riga: Tallink Silja har ställt in trafiken sedan den 16 mars och både Isabelle och Romantika ligger upplagda i Riga.

Stockholm–St Petersburg: Moby SPL har ställt in all sin trafik med Princess Anastasia till den 13 maj.

Kapellskär–Nådendal: Seglar enligt tidtabell, men färjorna Finnswan och Finnstar tar inga passagerare sedan 23 mars.

Kapellskär–Mariehamn: Viking Lines Rosella kör tre avgångar i veckan men utan passagerare fram till 30 april.

Kapellskär–Paldiski: Tallink Silja kör enligt ordinarie tidtabell med färjan Regal Star som tar både frakt och passagerare med fordon. DFDS kör enligt ordinarie tidtabell med Optima Seaways.

Grisslehamn–Eckerö: Eckerö LInjen har ställt in trafiken med färjan Eckerö till och med 15 juni.

Umeå–Vasa: Wasaline seglar med Wasa Express enligt turlista, men har stoppat all personbiljettsförsäljning från Umeå till Vasa från och med 11 april.