Mariella.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart

Corsica Ferries köper Mariella

Viking Line säljer sin bil- och passagerarfärja Mariella till det fransk-italienska färjerederiet Corsica Ferries som döper om henne till Mega Regina.

Viking Line Abp nådde på tisdagen en överenskommelse med Corsica Ferries SAS, avseende en försäljning av bil- och passagerarfärjan Mariella. Enligt planen kommer affären att slutföras och fartyget att levereras under maj 2021, uppger rederiet i ett börsmeddelande.

19,6 miljoner euro

Viking Line informerar också att försäljningen av Mariella är ett led i att förstärka bolagets finansiella position. Det totala försäljningspriset är 19,6 miljoner euro. Fartygets bokföringsvärde per 31 mars 2021 var 5,7 miljoner euro. Försäljningen genomförs som ett bareboat hire-/purchasearrangemang och medför inte några uppsägningar av personal.

– Det är en hybrid mellan köp och bareboat och hon kommer nog inte tillbaka till oss, säger Jan Hanses, vd för Viking Line Abp, till Sjöfartstidningen.

Mariellas tänkta utseende som Mega Regina hos Corsica Ferries. Bild: Corsica Ferries

Byggd 1985

Mariella byggdes av Wärtsilä i Åbo 1985 för Viking Lines trafik mellan Stockholm och Helsingfors. Med undantag för kortare perioder som ersättningsfartyg under till exempel dockningar har fartyget gått i denna trafik ända tills Helsingforslinjen stängdes i mars 2020 på grund av pandemin.

Jan Hanses, vd för Viking Line Abp, säger till Sjöfartstidningen att det fortfarande är oklart när trafiken på Helsingforslinjen åter kan komma igång.

– Vi måste se hur efterfrågan utvecklas på linjen i framtiden. För tillfället har vi ju ingen trafik på Helsingforslinjen. Vi kommer att öppna den med Gabriella med en anpassad kryssningsturlista och det blir det första steget. Vi har också Viking Glory under byggnad vilket betyder att Amorella kommer att frigöras från Åbolinjen, så det är en möjlighet för Helsingforslinjen om vi kommer därhän.

Ökat intresse

När Viking Line bjöd ut Mariella till försäljning på hösten var det svårt att finna någon lämplig köpare.

– Intresset har sedan dess ökat och det har funnits andra spekulanter också, säger Jan Hanses.

Corsica Ferries uppger att Mariella anländer till Savona, Italien, i slutet av maj och sätts i trafik i slutet av juni.