Fartyget som kolliderade med bropelaren uppges ha fått en blackout ombord. Bild från en video som publicerats av New York Times.

Fotograf: NY Times

Kategori: Olycka

Bro i Baltimore rasade efter kollision

En hårt trafikerad bro i Baltimore, USA rasade sedan ett containerfartyg kört in i en av bropelarna. Människor och bilar hamnade i vattnet och sex personer befaras ha avlidit.

Det var vid halvsjutiden svensk tid på tisdagsmorgonen som det Singaporeflaggade fraktfartyget Dali körde på en bropelare till Francis Scott Key Bridge i Baltimores hamn i USA. Den hårt trafikerade bron är flera kilometer lång och i filmklipp på sociala medier ses bron rasa ihop likt ett korthus efter kollisionen. 

Flera människor och bilar hamnade i vattnet och en stor räddningsinsats inleddes. Två personer uppges ha räddats från vattnet. Amerikanska medier uppgav på tisdagskvällen att sex personer som höll på med vägarbete på bron ännu saknades och befaras ha avlidit. Sökandet efter dem har avbrutits, rapporterar AFP.

Ska ha fått blackout

Singaporeflaggade Dali är ett 300 meter långt containerfartyg på 9.962 TEU. Fartyget hade lämnat Baltimores hamn en halvtimme före kollisionen och var enligt uppgifter på Marinetraffic på väg till Colombo, Sri Lanka. Flera medier uppger att containerfartyget ska ha fått en blackout strax innan det kolliderade med bropelaren. 

Alla i besättningen ombord, inklusive två lotsar, ska ha klarat sig utan fysiska skador. Inga oljeutsläpp har heller rapporteras. Däremot ska Dali ha fått stora skador i fören. Containrar som stod placerade långt förut har också skadats. 

– Det kommer troligen att bli betydande förlust av gods och skador till följd av denna mycket allvarliga händelse, inklusive ett antal containrar som rapporteras hänga från bron. Det verkar också nästan säkert att fartyget inte kommer att fortsätta resan inom den närmaste framtiden vilket kommer att leda till stora förseningar för allt gods ombord, sa en representant för fraktförsäkringsbolaget WK Webster till nyhetssajten Splash247 under tisdagen. 

Besättningen hann förvarna

Besättningen ombord på Dali hyllas som hjältar för att ha lyckats förvarna om olyckan och därmed förhindra att ännu fler personer och bilar befann sig på bron, uppger flera medier.

– Som ni alla vet och har rapporterat om, kunde besättningen ombord på fartyget varna Marylands transportdepartement om att de förlorat kontrollen av sitt fartyg. Som ett resultat kunde lokala myndigheter stänga bron för trafik innan den träffades, vilket utan tvekan räddade liv, sa USA:s president Joe Biden vid en presskonferens under tisdagen.

Chartrat av Maersk

Det danska rederiet Maersk bekräftar i ett uttalande att containerfartyget Dali går i timecharter för Maersk. Ombord på fartyget finns last som tillhör rederiets kunder. Maersk skriver på sin hemsida att man kommer att utesluta Baltimore från sina linjer den närmaste framtiden, tills det anses säkert att passera genom området. Gods som redan är på vattnet och ska till Baltimore kommer istället att lastas av i närliggande hamnar.   

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.