Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Färjetrafik

Amorella säljs till Corsica Ferries

Viking Line meddelar att rederiet nu har nått en överenskommelse om att sälja färjan Amorella till Corsica Ferries. 

Den 4 augusti 2022 träffade Viking Line Abp en överenskommelse med fransk-italienska Corsica Ferries SAS, avseende en försäljning av färjan Amorella. Enligt planen kommer affären att slutföras och fartyget att levereras under oktober 2022, uppger Viking Line i ett pressmeddelande.

Ersatt av Viking Glory

En försäljning av Amorella efter introduktionen av Viking Glory i mars i år är ett sedan länge beslutat led i förnyelsen av rederiets flotta och stärker ytterligare bolagets finansiella position och likviditet, uppger Viking Line vidare. Det totala försäljningspriset är 19,1 miljoner euro. Fartygets bokföringsvärde per 30 juni 2022 var 3,2 miljoner euro.

Corsica Ferries har under senare år köpt flera färjor som ursprungligen byggts för trafiken mellan Finland och Sverige: Mega Smeralda (byggd 1985 som Svea), Mega Andrea (Wellamo, byggd 1986) och Mega Regina (Mariella, byggd 1985).

Utvärderar strategiska alternativ

Efter introduktionen av Viking Glory har Amorella gått i trafik på linjen Stockholm–Mariehamn–Helsingfors i par med systerfartyget Gabriella. För närvarande är målsättningen att Amorellas ordinarie personal erbjuds arbete på rederiets övriga fartyg.

– Amorella, som trafikerat för Viking Line sedan 1988, hör till trotjänarna i rederiets flotta. Hon har varit en stöttepelare som upprätthållit regelbunden trafik på rederiets kärnlinje mellan Åbo, Åland och Stockholm. Personalens insats och engagemang under åren har varit avgörande för fartygets trafik. Detta innebär inte att vi avstår från Helsingfors – Stockholmlinjen utan vi fortsätter trafiken med ett fartyg under vintern och utvärderar strategiska alternativ för linjens fortsättning, kommenterar Viking Lines vd Jan Hanses försäljningen.