NB 732, Ahlmark Lines första av två nya torrlastare sjösattes i Nederländerna under fredagen.

Fotograf: Royal Bodewes

Kategori: Skeppsbyggnad

Ahlmark Lines första nybygge sjösatt

I fredags sjösattes det första av de två nybyggena som Ahlmark Lines beställt från varvet Royal Bodewes i Nederländerna.

Det var genom en sjösättning sidledes på floden Winschoterdiep i Foxhol utanför Groningen i Nederländerna under fredagsförmiddagen som Ahlmark Lines första nybygge av två kom i sitt rätta element för första gången. Det på varvet Ship and Steelbuilding, SAS, som är en underleverantör till Royal Bodewes.

Fartyget är det första av de två som Ahlmark Lines beställt av typen 5050 Eco Trader ice class 1A mini bulkers på 5.000 dwt och som är under 90 meter långa.

Blir klassade som Cleanship

De nya fartygen får isklass 1A och är enligt Ahlmark Lines därmed framtidssäkra tillägg till deras flotta. De ska utrustas med grön teknik som bland annat gör att de kommer att ha en Cleanship klassnotering. Bränsletankarna kommer att ligga fria från fartygets skrov, de utrustas med teknik som reducerar utsläppen till ett minimum samtidigt som lastkapaciteten blir hög. Dessutom har rederiet tidigare meddelat att nybyggena ska utrustas med många komponenter som är europeiskt tillverkade, såsom en ABC-huvudmotor. 

Klassiskt rederi

Ahlmark Lines AB är det äldsta fortfarande verksamma rederiet i Sverige med en historia som sträcker sig 175 år bakåt. Transport av skogsprodukter till Storbritannien har blivit Ahlmarks kärnverksamhet. Rederiets flotta består av åtta bulkfartyg.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.