Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Politik | Ekonomi

Kustbevakningen kan sparka 150 personer

Kustbevakningen fick inget besked om ökade anslag i regeringens vårpropp. Nu förbereder sig myndigheten för ett massvarsel.

− Det är olyckligt att vi inte får något besked ännu om vår långsiktiga budget. Men vi fortsätter att arbeta för att vi ska få ökade anslag enligt våra äskanden i höstens budgetproposition och hoppas att vi ska slippa gå till uppsägningar vid årsskiftet, säger Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin.

Enligt Kustbevakningen krävs det neddragningar på 133 miljoner för att få ekonomin i balans om myndigheten inte tillförs mer pengar i höstpropositionen, vilket kräver stora ingrepp i verksamheten. Enligt Kustbevakningen kommer omfattningen av varslen att ligga kring de nivåer som beskrivs i Kustbevakningens budgetunderlag för 2015-2017.

760 anställda idag

Enligt budgetunderlaget berörs lednings- och stödfunktioner i Karlskrona, Nyköping, Göteborg, Stockholm och Härnösand samt befattningar inom den lokala organisationen. Av dagens 760 anställda kan 20 procent komma att sägas upp, således över 150 personer.

Till detta ska läggas att Kustbevakningen kommer att behöva göra sig av med kombinations, miljöskydds- och övervakningsfartyg samt eventuellt även flygplan. Dessutom måste antalet kuststationer reduceras från dagens 25 till runt 15.

Närvaron till sjöss minskar radikalt

En besparing på 133 miljoner innebär också bland annat att närvaron och övervakningen till sjöss minskar med 30-40 procent, sjötrafikövervakningen med 30 procent och gränskontrollverksamheten med 30-40 procent.

− Min förhoppning är att Kustbevakningen får fortsätta vara den effektiva resurs för samhället som vi är idag. Den här verksamheten har byggts upp under lång tid, och att montera ned den får stora konsekvenser för säkerhet och miljö till sjöss. Måste vi gå till uppsägningar tappar vi dyrbar kompetens som tagit långt tid att bygga upp igen, säger Judith Melin.