Stena Vinga lämnar irländska Rosslare i solnedgången.

Fotograf: Kristian Hansson

Kategori: Färjetrafik

Stena Vinga hem till Sverige

Efter tre månader på Irländska sjön kommer Stena Lines färja Stena Vinga tillbaka till Sverige under självaste julafton. Nästa uppdrag blir mellan Göteborg och Kiel.

Det är efter att ha varit ersättare för både Stena Horizon på Stena Lines linje mellan Rosslare och Cherbourg, samt för Stena Europe på Rosslare–Fishguard under totalt tre månader som nu Stena Vinga kommer hem till Göteborg igen.

– Stena Vinga och dess kapten med besättning har gjort sitt absolut bästa för att bemästra den vilda Irländska sjön. Jag vill rikta ett stort tack till dem för ett fint samarbete, säger Paul Grant, ansvarig för Stena Lines linjer på Irländska sjön, i ett uttalande till Sjöfartstidningen.

Hemma på julafton   

Överstyrman Kristian Hansson, som var med och seglade ner Stena Vinga till Irländska sjön tidigare i höstas och även under trafiken på Irländska sjön, är ombord för att segla hem fartyget till Göteborg med beräknad ankomst under eftermiddagen på julaftonen. Han har tagit bilden när de lämnade Rosslare och hälsar till Sjöfartstidningens läsare att det varit spännande och lärorikt att segla på nya linjer i nya vatten, men att det ska bli skönt att komma hem till jul.

Totalt har omkring 30 svenskar arbetat på fartyget i tvåveckorsperioder.

– Det är en styrka att ha en flexibel flotta, men också att ha flexibilitet och vilja hos våra medarbetare att göra nytta där det behövs, när det behövs, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line. 

Hoppar in på linjen till Kiel

Under jul- och nyårshelgerna kommer Stena Vinga att ligga i Göteborg för att sedan gå in i trafiken mellan Göteborg och Kiel den 6 januari i samband med att Stena Scandinavica ska på varv. Stena Vinga kommer att vikariera fram till den 21 januari.