Det blir ingen återstart mellan Stockholm och Riga. Färjan Isabelle ska istället bli flyktingboende.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Isabelle blir flyktingboende

Tallink Grupp beslutade under måndagen att chartra ut rederiets fartyg Isabelle som boende för ukrainska flyktingar i Estland. Därmed kommer rederiet inte att återstarta linjen mellan Stockholm och Riga i år.

Det var i slutet av mars som Tallink Grupp meddelade att rederiet hade för avsikt att återstarta linjen mellan Stockholm och Riga från och med den 3 juni med bil- och passagerarfärjan Isabelle. Men nu har bolaget ändrat sig igen. Fartyget kommer istället att chartras av estniska myndigheter som boende för flyktingar från Ukraina från och med torsdagen den 7 april 2022

”Inget enkelt beslut”

Fartyget kommer inledningsvis att chartras ut under fyra månader med möjlighet till förlängning i två månader och därefter i ytterligare två månader, efter behov.

– Det har inte varit något enkelt beslut för oss att hyra ut Isabelle, eftersom rutten Riga-Stockholm som det tog oss närmare 16 år att bygga upp först påverkades kraftigt av covid-krisen och nu ytterligare av osäkerheten och prisökningarna till följd av kriget i Ukraina. I och med att Tallink har genomgått en omfattande överlevnadskur under de senaste två åren har vi varit tvungna att överväga alla beslut mycket noga, och vi måste räkna noga på alla beslut och bedöma alla eventuella risker i detalj. Dagens beslut att hyra ut vårt fartyg Isabelle för att erbjuda bostäder till flyktingar från Ukraina var ett sådant beslut”, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp, i ett pressmeddelande.

Varit stängd i över två år

Linjen mellan Stockholm och Riga har varit stängd sedan mars 2020 när pandemin bröt ut. Tallink hade inledningsvis planerat att återöppna rutten den 6 april i år, men meddelade för en vecka sedan att återinvigningen skulle skjutas upp till juni på grund av att den geopolitiska situationen satt press på antalet passagerare och även ökat bränslekostnaderna. Nu kommer återinvigningen alltså skjutas ytterligare på framtiden.

– Att hyra ut fartyget betyder å ena sidan att vi kan erbjuda hjälp till flyktingar från Ukraina i form av bostäder, som det råder ett akut behov av, men även arbetstillfällen ombord på båten för människor som har varit tvungna att fly från Ukraina. Å andra sidan innebär avtalet av förklarliga skäl att vi inte kan återinviga rutten Riga–Stockholm under 2022 som vi ursprungligen hade planerat och hoppats. Vi har inte gett upp planerna på att återinviga den här populära rutten i framtiden, men just nu är det för tidigt att uppskatta när det kan göras på ett lönsamt och hållbart sätt, säger Paavo Nõgene.

Tallink kommer att erbjuda anställning till besättningen och medarbetarna som i nuläget arbetar för bolagets lettiska organisation ombord på Tallinks övriga fartyg, och även på Isabelle, de kommande månaderna.