Båda fackförbunden varslade under måndagen arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar om konflikt.
Hamnarbetarförbundet har varslat om strejk för samtliga medlemmar onsdag 21 maj mellan klockan 12:00 och 18:00.
Transport har varslat om blockad mot övertid, mertid och förskjutning av ordinarie arbetstid samt en nyanställnings- och inhyrningsblockad för alla medlemmar i Sveriges Hamnar från och med 21 maj klockan 16:00. Dessutom har förbundet varslat om strejk i vissa hamnföretag vid olika tidpunkter från och med fredag 30 maj klockan 06:00.
Sveriges Hamnar brukar teckna Hamn- och stuveriavtalet med LO-förbundet Transport som motpart. Hamnarbetarförbundet har sedan skrivit under ett likadant avtal, ett så kallat andrahandsavtal, med Sveriges Hamnar.
Båda förbundens kollektivavtal med Sveriges Hamnar löpte ut den 30 april.
Fokus på bemanningsanställda
Vid en pressträff på måndagen sa Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson att förbundet vill se flera förändringar i det nya kollektivavtalet med Sveriges Hamnar. Eftersom Transports avtal blir vägledande när det gäller löneökningar fokuserar Hamnarbetarförbundet i sitt konfliktvarsel på annat. Man kräver en begränsning av arbetsgivarens användning av bemanningsföretag, stärkt förhandlingsskyldighet och ett bättre skydd för förtroendevalda.
Även Transport hänvisar i sitt konfliktvarsel till användningen av bemanningsföretag.
– Vi måste öka trycket i förhandlingarna när arbetsgivarna vägrar att möta våra krav om orättvisa villkor. Att arbetsgivare allt mer rundar villkoren i Hamn- och stuveriavtalet genom inhyrning av personal behöver få ett stopp, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth i ett pressmeddelande.
Arbetsgivarsidan är kritisk

Sveriges Hamnar är kritisk till arbetstagarsidans varsel.
– Medlemsföretagen sitter i en ohållbar situation när de får varsel om strejk från två olika fackföreningar, som vill två olika saker. Det hamnarna behöver är lugn och ro samt fokus på verksamheten, särskilt i en tid av oro och ett sämre säkerhetsläge, säger Johan Grauers, förhandlingschef hos Sveriges Hamnar i en kommentar.