Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Avbrott i kryssningstrafiken på Tallinn

Tallink avbryter försäljningen av kryssningsresor på linjen Stockholm–Tallinn.

Som en åtgärd för att begränsa en fortsatt spridning av coronaviruset i regionen upphör Tallink från och med i dag, fredag, att sälja kryssningar på linjen Stockholm–Mariehamn–Tallinn. Rederiet uppger att detta gäller till 1 maj i år.

Endast enkelresor

Åtgärden berör inte resenärer som behöver en transport mellan länderna eftersom det fortfarande är möjligt att köpa biljetter för en enkelresa i vardera riktningen. Även lasttrafiken fortsätter oförändrat.

Tallink meddelar vidare att rederiet arbetar med myndigheterna för att identifiera ytterligare åtgärder som kan implementeras på rederiets färjor för att förhindra spridningen av viruset.

Kan bli fler åtgärder

– Vi inser fullständigt nödvändigheten att införa de åtgärder som våra regeringar implementerar och vi samarbetar i full utsträckning med estniska, finländska, svenska och lettiska myndigheter med det gemensamma målet att trygga hälsa och säkerhet för oss alla. Vi kommer nu att arbeta med myndigheterna på specifika detaljer bakom alla åtgärder som aviserats och för att identifiera de bästa lösningarna för att förhindra en spridning av viruset. Vi är redo att ta vilka nödvändiga steg som helst och att agera bestämt och utan dröjsmål i den rådande situationen. Vi kommer att kommunicera ytterligare beslut och åtgärder utan dröjsmål, säger Paavo Nõgene, CEO för Tallink Grupp, i ett pressmeddelande.

Tror inte på karantän av fartyg

Till medlemmarna i lojalitetsprogrammet Club One skickade Tallink i går ut information där rederiet informerar att dess besättningsmedlemmar är fullt medvetna om de senaste råden och uppdateringarna om viruset:

”Vi har bestämda och testade planer på plats för avgörande åtgärder i nödsituationer och kritiska lägen, vi har bra kommunikationer och samarbete på plats med statliga myndigheter och vi tror inte att det rätta handlingssättet är att sätta ett fartyg i karantän vid en eventuell virusinfektion.”

Överväger permitteringar

Tidningen Iltalehti uppger att Tallink Silja i Finland har inlett förhandlingar med facken om permitteringar. Som Sjöfartstidningen rapporterade på onsdagen, har antalet bokningar minskat drastiskt.

– Vi har hittills haft ganska normalt antal passagerare. Nu avbokar eller flyttar folk på sina resor. Om vi inte har passagerare så kan inte heller fartygen gå normalt. De närmaste dagarna får utvisa hur det går, säger Marika Nöjd, Tallink Siljas kommunikationsdirektör i Finland, till Iltalehti.