Viking Glory under passagen i Suezkanalen under torsdagen den 20 januari 2022.

Fotograf: Viking Line

Kategori: Passagerarsjöfart

Viking Glory har passerat Suezkanalen

Under torsdagen passerade Viking Lines nybyggda kryssningsfärja Viking Glory genom Suezkanalen på sin resa från varvet i Kina till Östersjön och trafiken mellan Stockholm, Mariehamn och Åbo.

Viking Glorys befälhavare Ulf Lindroos stod på bryggan under torsdagen då fartyget passerade genom Suezkanalen till Medelhavet. Resan avklarades på elva timmar.

– Det var en unik erfarenhet som inte saknade spänning. Stämningen ombord var som i berättelsen Jorden runt på 80 dagar, säger han i ett pressmeddelande från Viking Line.

Mer än halvvägs

Den nära fem veckor långa hemresan från varvet i kinesiska Xiamen till Åbo har kommit längre än halvvägs. Under resans gång har det i fartygets loggbok noterats besök för bunkring i Singapore, Sri Lanka och nu i Djibouti vid Afrikas horn. Under fredagen ankrade fartyget upp utanför Limassol på Cypern för ännu en bunkring efter att ha avklarat passagen genom Suez.

– Då vi i våra hemmavatten trafikerar i världens vackraste skärgård, fick vi nu betrakta ändlösa sanddyner, massiva broprojekt och en ofantligt stor mängd grävskopor. I synnerhet Sinai-sidans strand är en stor byggplats. Själva kanalen är också föremål för uppbyggnad och förbättringsarbeten. Det resulterade till exempel i fjol i 30 kilometer ny kanal, säger Ulf Lindroos i pressmeddelandet.

  • Viking Glory under passagen i Suezkanalen. Foto: Viking Line
  • Viking Glory under passagen i Suezkanalen. Foto: Viking Line
  • Viking Glory under passagen i Suezkanalen. Foto: Viking Line
  • Viking Glory under passagen i Suezkanalen. Foto: Viking Line
  • Viking Glory under passagen i Suezkanalen. Foto: Viking Line

En passage full med byråkrati

Befälhavaren berättar vidare att han på förhand var fundersam kring byråkratin i samband med passagen genom kanalen.

– Att köra genom Suezkanalen var absolut en av färdens höjdpunkter och vi klarade oss inte helt utan några spänningsmoment. Redan tidigt jobbade vi febrilt med att få alla byråkratiska pusselbitar på plats inom utsatt tid. Oron var inte helt omotiverad. Kanalens lotsar meddelade oss nämligen att vi inte fanns med på konvojlistan, trots att vi skött ankomstrapportering enligt alla direktiv. Sålunda fick vi en reservplats i konvojen. Orsaken förblev oklar, men resan fick fortsätta. Det är huvudsaken, säger han.

Under resan har Ulf Lindroos och hans 40 personer starka besättning kunnat utnyttja tiden till att bekanta sig med det nya fartyget och dess avancerade teknologi.

”Känns som att den kan läsa tankar”

– Glory reagerar så känsligt på kommandon, att det stundom känns som att den kan läsa tankar. Vi gör finjusteringar och lär oss av varandra. Jag vill påstå att vi bara på ett par veckor har lämnat barnaskorna. Den största överraskningen för mig under denna resa har varit att fartygets nya teknik har fungerat närmast felfritt, säger han.

Viking Glory anländer till Åbo i början av februari. Hon inleder sin trafik från Åbo via Åland till Stockholm den 1 mars.

– Vår resa har förlöpt enligt plan och vädrets makter har också varit gynnsamma. Fram tills nu har Viking Glorys gungning huvudsakligen känts som en lätt vaggning. Teamkänslan och stämningen ombord på fartyget är helt fantastisk! Vi ser alla ändå fram emot att komma hem och ha Åbo i horisonten för första gången, säger Ulf Lindroos.