Baltic Princess i Kapellskär utanför Stockholm.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi

Tallink återbetalar krislån

Tallink Grupp har beslutat att återbetala krislån från pandemiåren på totalt 200 miljoner euro. Det meddelar bolaget under fredagen.

Det var under torsdagen den 14 december som Tallink Grupp undertecknade ett återfinansieringsavtal av bolagets syndikerade lån, vilket innebär att bolaget kommer att återbetala flera betydande lån som tagits de senaste åren. Till dessa hör lånet på 100 miljoner euro som gavs av SA KredEx med estnisk statsgaranti år 2020 och lånet på 100 miljoner euro som gavs av Nordiska investeringsbanken med finsk statsgaranti samma år. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande under fredagen. 

Lån från pandemins start 

Enligt bolaget var båda lånen av avgörande betydelse för företagets överlevnad och framtid vid tidpunkten, då den första vågen av Covid-19 pandemin gjorde att största delen av företagets verksamhet avstannade helt över en natt.

– Jag är glad över att de oerhörda insatser från alla anställda inom Tallink Grupp under de senaste fyra åren har börjat ge resultat, och att vi idag är i en finansiell position där vi äntligen kan börja minska de lån som vi behövt ta under krisåren. Dessa lån var helt avgörande för oss då vi dagligen var tvungna att kämpa för vårt företags överlevnad, och vi är mycket tacksamma gentemot både Estlands och Finlands regeringar för deras stöd och förtroende för oss när vi behövde det som mest, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp i pressmeddelandet.

Återbetalat mer tidigare

Tallink Grupp har under de senaste åren konsekvent och kontinuerligt minskat företagets skulder. Totalt har bolaget återbetalat olika lån till ett belopp av 110 miljoner euro år 2022 och 175 miljoner euro år 2023.