Stena Germanica konverterades till metanoldrift redan under 2015. Nu står fler av rederiets fartyg på tur.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Stena Line konverterar fler färjor för metanol

Stena Line har tecknat ett avtal med Wärtsilä om att konvertera några av rederiets fartyg så att de kan drivas med metanol som bränsle.

Stena Line fortsätter att satsa på metanol som framtidens bränsle. Under tisdagen kom ett pressmeddelande från Wärtsilä med anledning av att bolaget tecknat avtal med Stena Line om konvertering av ett antal av rederiets fartyg till metanoldrift.

– Vi strävar efter att genomföra vår strategi för att eliminera koldioxidutsläppen från all vår verksamhet. I det arbetet ser vi metanol som ett hållbart alternativt bränsle som kommer att hjälpa oss att uppnå denna ambition, säger Ian Hampton, Chief Operating Officer Fleet and Government Affairs på Stena Line i pressmeddelandet.

Nästa steg efter Stena Germanica

Hur många eller vilka fartyg det handlar om har inte Stena Line kommenterat ännu. Projektet blir nästa steg för rederiet efter konverteringen av Tysklandsfärjan Stena Germanica under 2015.

– Wärtsilä har bevisligen förmågan att genomföra de nödvändiga konverteringarna. Det visade de för åtta år sedan när de konverterade Stena Germanica till metanoldrift. Våra erfarenheter av denna banbrytande innovation har varit mycket positiva, säger Ian Hampton.

Sker under 2025

Konverteringarna är planerade att äga rum under 2025. Enligt Wärtsilä omfattar konverteringarna bränsleförsörjningssystemet på fartygen, samt motormodifieringar såväl som integrering av de nya installationerna med fartygens befintliga system. Kontrakten bokfördes i Wärtsiläs orderingång i juni 2023.

– Vi har haft ett nära samarbete med Stena Line under många år, och vi är glada över att kunna stödja dem igen i detta viktiga ombyggnadsprojekt. Liksom Stena Line är Wärtsilä fast beslutet att göra verklighet av en koldioxidfri sjöfart, och vi har investerat kraftigt i att utveckla vår maskinportfölj så att den klarar av att använda koldioxidneutrala och koldioxidfria bränslen, säger Roger Holm, direktör för Wärtsiläs affärsområde Marine Power i pressmeddelandet.

När färjorna konverterats för metanoldrift, kommer de enligt pressmeddelandet att uppfylla olika befintliga och kommande bestämmelser, inklusive Carbon Intensity Indicator (CII), FuelEU Maritime och IMO:s mål för minskning av växthusgaser till 2050.