Stena Estelle döptes i Gdynia under lördagen.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Stena Estelle döpt i Gdynia

Under lördagen genomförde Stena Line det officiella dopet av Stena Estelle, rederiets första av de två förlängda E-Flexerfärjorna som ska trafikera mellan Karlskrona och Gdynia.

Omkring 250 inbjudna gäster fanns på plats vid den nybyggda terminalen i Gdynia för att bevittna dopet av Stena Estelle under lördagen. Det blev Gdynias vice borgmästare Katarzyna Gruszecka-Spychała som fick äran att bli gudmor åt Stena Estelle. Hon förklarade fartyget döpt genom att klippa ett band som släppte en flaska champagne mot fartygets skrov.

– Segla på Östersjön och förbind Gdynia med Karlskrona, Polen med Sverige. Var en fröjd för besättningen och passagerarna på varje resa. Ge ära till dem som byggde dig. Jag döper dig till Stena Estelle, sa hon.

Dan Sten Olsson på plats

Bland gästerna från Stena Lines sida fanns bland annat Dan Sten Olsson, vd för Stena AB Group och ägare av Stena Line, Niclas Mårtensson, vd för Stena Line och Marek Kiersnowski, direktör för Stena Line Polska.

En av talarna vid dopet var vd Niclas Mårtensson som lämnade över fartyget till befälhavare Wojciech Jurgas genom att räcka över en ratt i trä.

– Ta Stena Estelle med besättning, passagerare och frakt på det säkraste sättet på den redan förutbestämda rutten mellan Karlskrona och Gdynia. Och tillbaka igen. Och igen, sa han.

Störst i klassen

Stena Estelle och hennes systerfartyg Stena Ebba som kommer i slutet av året, är de två största färjorna i E-Flexerklassen. De 240 meter långa fartygen har 263 hytter, en kapacitet för 1.200 passagerare och en fraktkapacitet på 3.600 lastmeter, vilket enligt Stena Line innebär att de kan ta 15 procent mer gods än de tidigare E-Flexerfärjorna.

Läs mer om Stena Estelle i nummer 9/2022 av Sjöfartstidningen som utkommer den 23 september.