Brittiskflaggade Verity i belgisk hamn vid ett tidigare tillfälle.

Fotograf: Marc Ryckaert / Wikimedia Commons

Kategori: Haveri

Sökinsatsen avbryts efter olyckan på Nordsjön

En person har hittats död och fyra saknas efter kollisionen mellan två fraktfartyg utanför Helgoland igår. Nu meddelar tyska sjöräddningsmyndigheter att sökinsatsen avbryts.

Det var vid femtiden på tisdagsmorgonen som fraktfartygen Verity på 91 meter och Polesie på 190 meter kolliderade sydväst om den tyska ön Helgoland. Brittiskflaggade Verity, som var på väg med stål från Bremen till Immingham, sjönk till följd av kollisionen och ligger nu på 30 meters djup. Ombord fanns en besättning på sex personer. Två personer har påträffats varav en avliden. Den andra fördes under tisdagen till sjukhus.

Det större fartyget Polesie var på väg från Hamburg till La Coruña i Spanien och klarade sig utan större skador vid kollisionen. Ombord fanns en besättning på 22 personer som uppges ha klarat sig utan fysiska skador. Fartyget kunde ta sig för egen maskin till Cuxhaven, Niedersachsen och lade till där vid fyratiden på onsdagsmorgonen, uppger bland annat DN

Hård vind och sjögång

Flera sjöräddningsfartyg och helikoptrar deltog under tisdagen och natten till onsdagen i räddningsinsatsen, som enligt tyska Havariekommando försvårades av kraftig vind och hög sjö.

Vattentemperaturen vid olycksplatsen uppges vara omkring 12 grader.

Fyra personer saknas fortfarande. Räddningsledaren Robby Renner, chef för den tyska sjöräddningsmyndigheten CCME, sa på tisdagseftermiddagen att det fanns en chans att de var kvar inuti det sjunka fartyget och fortfarande var vid liv.

– Det finns en chans, och jag betonar att det bara är en chans, att de är fast inuti fartyget, sa han under tisdagen uppger BBC.

Sökandet avbröts under natten

Räddningsdykare dök under natten till onsdagen på fartyget utan att hitta dem.

– Sökandet efter saknade människor avbröts under natten för att insatsstyrkan inte fick några resultat. Undervattensarbetet kommer inte att återupptas idag och tyska centralkommandot för maritima nödsituationer överväger vilka åtgärder som kan vidtas vid platsen, säger Malin Stute, presstalesperson på Havariekommando i DN:s artikel.