Stena Estelle i Karlskrona skärgård.

Fotograf: Stena Line

Kategori: Färjetrafik

Premiär för Stena Estelle i september

Den 4 september kommer Stena Lines hittills största E-Flexer, Stena Estelle, att göra sin första segling mellan Gdynia i Polen och Karlskrona.

Det är för att kunna erbjuda en större kapacitet och bättre effektivitet som Stena Line under 2022 kommer att sätta in två av sina största E-Flexerfärjor på rutten mellan Karlskrona och Gdynia. Först ut är Stena Estelle som redan är på plats i Östersjön och som provanlöpt hamnarna.

Rest runt halva jorden

Efter att i juni ha lämnat varvet China Merchants Jinling Shipyard i östra Kina har färjan passerat Singapore, Indien, Mellanöstern och Gibraltar, innan ankomsten till Östersjön. För närvarande ligger hon vid Remontowavarvet i Gdansk där slutjusteringar genomförs inför trafikstarten som är planerad till den 4 september från Gdynia.

– Vi är väldigt glada över att kunna presentera vår nya färja Stena Estelle som kommer att göra det möjligt för oss att förbättra vårt erbjudande till både våra fraktkunder och passagerare. Fartyget är splitternytt och det mest moderna i hela vår flotta, vilket innebär ett enormt lyft både för kapaciteten, effektiviteten och serviceupplägget. Med Stena Estelle och hennes tvillingfartyg Stena Ebba, som anländer till Polen i november i år, skapar vi inte bara möjligheter att utveckla vårt eget företag och rutten Karlskrona-Gdynia, utan dessutom främjar vi våra kunders möjligheter att växa i den här delen av Europa, säger Marek Kiersnowski, Trade Director Baltic Sea South på Stena Line i ett pressmeddelande.

Störst i klassen

Stena Estelle och hennes systerfartyg Stena Ebba är de två största färjorna i E-Flexerklassen. De 240 meter långa fartygen har 263 hytter, en kapacitet för 1.200 passagerare och en fraktkapacitet på 3.600 lastmeter, vilket enligt Stena Line innebär att de kan ta 15 procent mer gods än de tidigare E-Flexerfärjorna.