Fotograf: Marc Weimann/Waxholmsbolaget

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Nydöpt skärgårdsfartyg

Waxholmsbolagets nya isgående passagerarfartyg Yxlan döptes torsdagen den 8 november vid Strömkajen i Stockholm.

Dopceremonin utfördes av fartygets gudmor, finanslandstingsråd Irene Svenonius.

Yxlan är enligt Waxholmsbolaget ett modernt och miljösmart fartyg med hög passagerarstandard, byggt enligt de senaste riktlinjerna för tillgänglighet. Alla väsentliga funktioner finns samlade på huvuddäck, såsom cafeteria och toalett anpassad för rullstol.

Nybygget har levererats av Baltic Workboats i Estland.

Hybrid

För att begränsa miljöpåverkan har fartyget utrustats med diesel-elektrisk hybriddrift, vilket innebär att fartygets dieseldrivna generatorer kompletteras med batterier.

Batterierna används normalt tillsammans med de två generatorerna men det kommer även att vara möjligt att på kortare sträckor köra enbart på batteridrift. Dieselmotorn uppfyller de senaste regelkraven för utsläpp och kan köras på förnybara drivmedel.

Vintertidtabell

Måndagen den 10 december inleder Yxlan ordinarie trafik i Stockholms norra skärgård när Waxholmsbolaget övergår till vintertidtabell. Hon anlöper bryggorna Furusund, Köpmanholm, Östernäs, Gräskö, Norröra, Söderöra, Svartlöga, Rödlöga, Fårgångsö, Högmarsö och Söderäng.

För att kunna gå till alla bryggor har fartyget byggts för att klara ett begränsat djup på 2,5 meter. Kapaciteten är 250 passagerare.