Den 10 april kommer Finnfellow att köra premiären på Finnlines nya linje mellan Malmö och Świnoujście i Polen.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Färjetrafik

Nu startar Finnlines linjen till Polen

Efter en lång tid med förberedelser har nu Finnlines spikat datum för den första avgången på den planerade linjen mellan Malmö och Świnoujście i Polen.

Det var under våren 2023 som Finnlines deklarerade att rederiet arbetade med att starta en ny linje mellan Malmö och Świnoujście. Starten har dragit ut på tiden, bland annat på grund av väntan på godkännande från de polska myndigheterna. Men nu är allt i hamn och den 10 april kommer rederiets ropaxfartyg Finnfellow att köra premiärturen.

– Vår nya rutt gynnar de svensk-polska handelsförbindelserna och expanderar Finnlines verksamhet utanför Finland, samt bekräftar Finnlines engagemang för polsk försörjningstrygghet genom att vi därmed anlöper både Gdynias hamn och snart även hamnen i Świnoujście. Vi har dessutom förstärkt vår organisation iland och öppnat ett kontor i Świnoujście, säger Antonio Raimo, linjechef på Finnlines i ett pressmeddelande.

Dagliga avgångar i vardera riktningen

Finnfellow kommer att ha dagliga avgångar från Malmö på morgonen klockan 10:15 med ankomst till Świnoujście klockan 19:30. Returresan har avgång klockan 21:30 med ankomst i Malmö klockan 06:30.

– Finnlines har förberett lanseringen av den nya rutten mellan Sverige och Polen noga. Vi kan erbjuda rymliga bildäck för personbilar och gods. Både passagerare och lastbilschaufförer kommer snabbt och enkelt till sina hytter, och överfarten blir lugn och bekväm, säger Marco Palmu, ansvarig för Finnlines passagerartrafik i pressmeddelandet.

Finnfellow, som seglar under svensk flagg efter att ha lämnat linjen mellan Kapellskär, Långnäs och Nådendal i januari 2022, har kapacitet för 440 passagerare samt drygt 3.000 lastmeter för personbilar och gods. Sedan februari 2022 har Finnfellow seglat mellan Malmö och Travemünde, men har ersatts av Finnswan som flyttats från Kapellskär–Nådendal till Malmö–Travemünde och som fick svensk flagg i februari i år när rederiets nybygge Finncanopus sattes i trafik mellan Kapellskär och Nådendal. 

Lyft för Malmö

Även för hamnen i Malmö är den nya linjen ett välkommet tillskott.

– Den nya förbindelsen kompletterar befintliga och ger oss nya vägar ut i Europa. Detta stärker Copenhagen Malmö Ports position som nav i Östersjön och Malmös position i hjärtat av Norra Europas största arbetsmarknadsregion, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö i pressmeddelandet.


Fakta: Finnfellow:
Fartygstyp: Ropax.
Byggår: 2000
Längd: 188,3 m
DWT: 7.267
GT: 33.724
Lastmeter: 3.099
Maximalt antal passagerare: 440

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.