Kategori: Regelverk

Ingen höjning av avgifter för lotsdispenser

Transportstyrelsen kommer inte att höja avgifter för lotsdispenser inom sjöfartsområdet. Orsaken är att reglerna som avgifterna ska svara mot ännu inte är införda, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi gör vad vi kan för att underlätta för transportbranschen. Redan i våras signalerade vi att det sannolikt bara skulle bli ett fåtal förändringar. Nu ser vi att vi har haft lägre kostnader för vägtrafikregistret under 2020 på grund av pandemin och även att det finns en osäkerhet framåt kommer vi inte att höja den avgiften som vi planerade, säger ekonomidirektör Rosie-Marie Fors i Transportstyrelsens pressmeddelande.

”Ljusglimt i mörkret”

Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström välkomnar beslutet. I en kommentar på organisationens hemsida säger han att Transportstyrelsens beslut är en ljusglimt i det mörker som många inom sjöfarten nu befinner sig i på grund av coronapandemin. 

– Framförallt färjesjöfarten har drabbats mycket hårt och det är glädjande att Transportstyrelsen gör det som man kan för att underlätta situationen. Gällande lotsfrågan har vi tidigare varit tydliga med att det behövs en permanent revideringsgrupp som möjliggör att lotsningen kontinuerligt hänger med i den tekniska utvecklingen och vi hoppas att Transportstyrelsen tar med sig detta i det framtida arbetet, säger Rikard Engström.