Fotograf: Birka Gotland

Kategori: Passagerarsjöfart

Hon blir Birka Gotland

Nu står det klart att namnet på Gotlandsbolagets och Viking Lines kryssningssatsning blir Birka Gotland. Det nya bolaget kommer att erbjuda kryssningar från slutet av mars 2024 med fartyget som tidigare hette Birka Stockholm.

I augusti presenterade rederierna Viking Line och Gotlandsbolaget en ny gemensam satsning på kryssningstrafik mellan Stockholm, Mariehamn och Visby. Idag berättade man att premiärkryssningen från Stockholm till Mariehamn med fartyget Birka Gotland avgår kring påsk 2024. Under vår och sommar ska fartyget även gå via Visby på utvalda avgångar. Därefter utökas resmålen successivt under sommarhalvåret med flera populära destinationer såsom Härnösand, Ystad, Bornholm och Riga.

Bolagets nya vd Susanne Kaarnimo-Knight har tidigare jobbat som operativ chef för ForSea som drev passagerartrafik mellan Helsingborg och Helsingör.

Ser stor efterfrågan

– Det finns en stor efterfrågan för både kortare och längre kryssningar i regionen. Extra stolta är vi att kunna presentera möjligheten att åka till undersköna Visby under våren och sommaren, vilket ger resenärerna chansen att upptäcka Gotland när det är som vackrast, säger Susanne Kaarnimo-Knight.

Biljetter släpps i januari

Nöjesutbudet ombord på Birka Gotland kommer att omfatta flertalet restauranger, shopping, spa och underhållning. Biljetterna till kryssningarna med Birka Gotland släpps till försäljning i januari 2024.

– Vi vet att många är nyfikna på ombordupplevelsen, och vi ser fram emot att presentera detaljerna inom kort, säger Susanne Kaarnimo-Knight.

Birka Gotland ska ha anslutningstrafik från 78 svenska orter och kryssningarna kommer att säljas både via Birka Gotlands nya hemsida samt Viking Lines och Destination Gotlands kanaler.

Trafikplan Birka Gotland 2024:

Stockholm-Mariehamn-Stockholm: Dagliga avgångar med undantag för datumen nedan

Stockholm-Mariehamn-Visby-Mariehamn-Stockholm: 31 avgångar under perioden mars-augusti

Stockholm-Mariehamn-Härnösand-Stockholm: sju avgångar i maj, juni och september

Stockholm-Mariehamn-Riga-Stockholm: fyra avgångar i september och december

Stockholm-Mariehamn-Bornholm-Stockholm: tre avgångar i maj och augusti

Stockholm-Mariehamn-Ystad-Stockholm: två avgångar i maj och augusti