Järnvägsbron i Vänersborg är en klaffbro över Trollhätte kanal som byggdes 1914. Arkivbild.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Inlandssjöfart

Brofel stoppade Vänertrafiken

En spricka i en järnvägsbro i Vänersborg stoppade Vänersjöfarten i över fyra dygn. Under måndagen öppnades den havererade bron som nu kommer att vara fortsatt öppen.

Det var under onsdagen i förra veckan som Trafikverket upptäckte en skada på den över 100 år gamla järnvägsbron som passerar över Trollhätte kanal i Vänersborg.

– Det upptäcktes sprickor i bron i onsdags vilket gjorde att den fick vara kvar i stängt läge. Järnvägstrafiken fick passera med reducerad hastighet, men under torsdagen stoppades även den, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Stängt hela helgen

Bron inspekterades under fredagen, men utan att kunna vare sig öppnas eller trafikeras av järnväg.

– Den fick vara i stängt läge under hela helgen eftersom man var osäker på om det gick att öppna den på ett säkert sätt, säger Felicia Danielsson. 

Öppnades först under måndagen

Först under måndagseftermiddagen kunde bron öppnas igen efter att då ha varit stängd i över fyra dygn. Bron är fortsatt trasig, men för sjöfartens del kommer det inte längre att ha någon påverkan.

– Den kommer att stå öppen nu för sjöfarten och kommer så att vara under resten av veckan och troligen längre än så. Det finns ingen prognos för hur arbetet ser ut framåt efter det, säger Felicia Danielsson.

Ansträngd situation för sjöfarten

När bron öppnade under måndagen befann sig fyra fartyg på sydgående (Nina Bres, Kinne, Lady Ariane och Ice Star) och fem fartyg på nordgående mot Vänern (Lurö, Nossan, Tidan, Alice och  Nordic Sola). Det skapade en ansträngd situation för Vänersjöfarten.

– Det är sådana här händelser som alltid kan inträffa och som vi är beredda på. Men det stör alltid vår bemanning av både lotsar och båtsmän, säger Jonas Franzen, Sjöfartsverkets kommunikationschef.

Stoppet kan komma att fortsatt påverka Vänertrafiken under veckan eftersom Sjöfartsverkets personal fått ändra om i sina scheman.

– Det brukar lösa sig på ett par dagar, vi har väldigt flexibla lotsar som anpassar sig och kan jobba lite extra. Sedan kan vi aldrig säga exakt hur lång tid det tar, säger Jonas Franzen.