Tjurskallige oxens år 2021

På svenska syftar oxe vanligen på kastrerade tjurkalvar och tjurar. Men termen kan även avse medlemmar av familjen oxdjur, dit ju nötkreatur hör, oberoende av eventuell kastrering. Det kinesiska ordet niú för oxe i oxens år lär ha en sådan allmän betydelse. På japanska heter den ostasiatiska kalenderns oxe ushi, som även kan översättas till tjur.

Danska oxar.

Under ett tidigare ox-år råkade en buffeloxe förirra sig över till en ö i en flodmynning i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Något måste göras, ty där var ont om bete och det vore ytterst illavarslande om oxen skulle svälta till döds just under oxens år. Ett förslag från syd var att nord skulle skaffa fram en trevlig buffelko som lockbete. Vad det nu skulle vara bra för, om buffeloxen kanske råkade vara kastrerad. 

Som förutbestämt sedan urminnes tid infaller det ostasiatiska nyåret vid den andra nymånen efter vintersolståndet; oxens år 2021 således den 12 februari. Då avslutas råttans ödesdigra pandemi-år. Avlösaren kallas närmare bestämt metall-oxens år, efter ett av de fem elementen och den andra i raden av zodiakens tolv djur. 

Därefter blir det vatten-tigerns år, som inleds den 1 februari 2022. Sedan följer vatten-kaninen 2023. Och så vidare, intill tidens ände. Evigheten rullar vidare i de tolv djurens och de fem elementens 60-årscykler.

De praktiskt lagda japanerna har anpassat sig till vår gregorianska kalender och firar oxens år den 1 januari. Mänskliga ox-barn som är födda mellan detta datum och den andra nymånen efter vintersolståndet bör själva kunna välja om de vill tillhöra råttans eller oxens år. 

Oxens år är det som gäller för er som är födda 1949, 1961, 1973, 1985, 1997 eller 2009. Ni har av tradition ansetts vara tjurskalliga till sinnelaget men på ytan balanserade och metodiska. Oxen kan vara auktoritär och konservativ men är även flitig och initiativrik. Han eller hon sägs passa mindre bra i utåtriktade serviceyrken. Bland historiska oxar kan nämnas Napoleon Bonaparte, H.C. Andersen, Adolf Hitler, Charlie Chaplin, Margaret Thatcher, Fidel Castro och Richard Nixon.

Jag tillbringade ett antal uppväxtår på en bohuslänsk bondgård nära det oemotståndligt lockande havet. Bland storfamiljens djur fanns ungtjuren Vilgot, men jag vet inte om han var gällad, som det hette förr, och därmed svarade mot den vanliga definitionen av oxe. Kastrerade var däremot uppenbarligen inte de avelstjurar som då och då anlitades för att bestiga våra kvigor av Jersey-ras. Så stoltserade tjurarna också med namn som Hoga-Hero och Stenshults-Hero, uppkallade efter gårdssamlingar i grannskapet.

De tunga så kallade oxveckorna mellan trettondehelgen och påsk infaller varje år och har ingenting med oxens år att göra.

Vid övergång till nytt år brukar jag försöka mig på en haiku (treradig japansk dikt med fem-sju-fem stavelser), med årets djur i fokus. Den tröga oxen lockar dessvärre inte fram någon sådan.

Men förhoppningsvis blir oxens år långt, långt bättre för sjöfarten, sjömanskåren och oss alla än det eländiga råttåret dessförinnan!

 Gott Nytt År!

Kommentarer

  • Björn Lundqvist

    Och GOTT NYTT ÅR på dig !

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.