Barken Viking är tillbaka vid Lilla Bommen i Göteborg efter varvsbesöket.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Kultur

Barken Viking är tillbaka

Under tisdagen kom Barken Viking tillbaka till sitt ordinarie läge vid Lilla Bommen i Göteborg. Det efter att riggen monterats tillbaka efter varvsbesöket i Falkenberg.

Den 4 januari lämnade Barken Viking Lilla Bommen för att bogseras till Frihamnen för nedmontering av riggen inför den första resan ut från Göteborg på 60 år. Syftet med resan var ett varvsbesök på Falkvarv i Falkenberg.

Den 24 januari kom fartyget till varvet där sedan skrov, botten och undermaster målades, samt ny teknik installerades. Även hela den nedmonterade riggen har målats. Den 8 mars bogserades fartyget tillbaka till Göteborg och Frihamnen för återriggning.

Sedan våren 2019 har Barken Vikings ägare, Göteborgs stads fastighetsbolag Higab, arbetat med renoveringen av Barken Viking. På det nu 115 år gamla fartyget har det även lagts ett helt nytt trädäck, ett projekt som kommer att fortsätta med den sista återstående fjärdedelen när fartyget nu är tillbaka vid Lilla Bommen. Till sommaren beräknas renoveringen vara helt klar.

Läs mer om projektet med att renovera Barken Viking i ett reportage i kommande nummer av Sjöfartstidningen, nummer 3 som kommer ut till prenumeranterna nu på fredag 26 mars.