Stena Line öppnar för fotpassagerare på linjen Halmstad-Grenå.

Fotograf: Stena Line

Kategori: Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Stena Line öppnar för fotpassagerare

Att Danmark gjort ytterligare lättnader i inreserestriktionerna gör att Stena Line nu öppnar för fotpassagerare på linjen mellan Halmstad och Grenå.

Sedan fredagen den 14 maj kan svenskar åter resa till Danmark utan särskilda skäl. Det är första gången sedan sommaren 2020. För Stena Line har det fått en stor effekt på antalet bokningar och nu har rederiet beslutat att åter öppna för fotpassagerare på linjen mellan Halmstad och Grenå med start den 2 juni.

Det känns fantastiskt kul att äntligen få välkomna hallänningarna ombord på Stena Nautica igen och erbjuda möjligheten att resa på en dagstur över Kattegatt med frisk havsluft, god mat och billig shopping ombord, säger Julia Kronberg som ansvarar för resor på Stena Lines Danmarkslinjer.

Tredje steget av fjärde

Med start den 21 april inledde Danmark öppnandet av sina gränser. Arbetet är planerat att ske i fyra steg och nu har landet kommit till det tredje steget där bland annat kravet på isolering vid ankomst till Danmark är slopat. För de som är folkbokförda i ett angränsande län, alltså Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland, gäller än mer generösa regler.

Inledningsvis gäller Stena Lines öppning för fotpassagerare mellan Halmstad och Grenå på avgångar onsdag till fredag, men från juli planerar de även att återuppta lördagsavgångarna.

– Vi blir allt mer optimistiska för varje vecka och det märks på våra bokningar att den optimismen delas av våra kunder. Det finns ett stort uppdämt resesug, säger Julia Kronberg.

Kräver tester för landstigning

För att gå iland i Danmark krävs fortfarande ett max 72 timmar gammalt negativt PCR-test. För de som inte är folkbokförda i angränsande län gäller 48 timmar. Alternativet till ett negativt test är ett intyg på två doser vaccin samt att det gått 14 dagar sedan den senaste sprutan. För dagsturer utan landstigning i Danmark krävs inte något negativt test.