Stena Europe trafikerar mellan Rosslare på Irland och Fishguard i Wales.

Fotograf: Stena Line

Kategori: Färjetrafik

Stena Line byter ut veteranen

I sommar kommer Stena Line att ta Stena Europe ur trafik på Irländska sjön. Det är ett av rederiets äldsta fartyg, byggd 1981 som Kronprinsessan Victoria på Götaverken Arendal AB i Göteborg. Ersättare blir Stena Nordica.

Det var under onsdagen som Stena Line meddelade att Stena Europe kommer att bytas ut mot Stena Nordica i juli i år på linjen mellan Fishguard i Wales och Rosslare på Irland. Stena Nordica, som haft sin huvudsakliga trafik mellan Karlskrona och Gdynia under de senaste åren men som också varit ersättningsfartyg på flera olika linjer inom Stena Lines nätverk, anpassas just nu för den nya trafiken.

– Hon byggs just nu om vid Remontowa i Gdansk med flera justeringar för passagerarna, säger Stefan Elfström, presschef på Stena Line.

Stena Nordica i Karlskrona skärgård hösten 2022. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Stena RoRo får ansvaret för Stena Europe

Färjan får ny inredning, en ökad passagerarkapacitet och nya faciliteter i en ny sektion. Vad som ska hända med Stena Europe efter att trafiken avslutas är oklart.

– Det blir en fråga för Stena RoRo som ska försöka hitta ett nytt användningsområde för Stena Europe. För vår del kan inte Stena Europe längre uppfylla de krav som våra kunder och vi själva har på fartyget, vilket gör det dags att ta henne ur vår flotta, säger Stefan Elfström.

Skrivit avtal fram till år 2100

Satsningen med att byta ut Stena Europe mot en renoverad version av Stena Nordica är en i raden som Stena Line just nu gör på Irländska sjön. I förra veckan meddelade rederiet att de skrivit ett avtal på hela 77 år, fram till år 2100, med Peel Ports, en av de största hamnoperatörerna i Storbritannien, om driften av hamnen 12 Quays Terminal i engelska Birkenhead utanför Liverpool där rederiet trafikerar till Belfast med E-Flexerfärjorna Stena Edda and Stena Embla.

– Denna affär är ett tecken på vårt långsiktiga engagemang för Birkenhead och Peel Ports, som vi har ett mycket starkt partnerskap med. Vi kommer att fortsätta att göra betydande investeringar för att öka våra tjänster till våra kunder över Irländska sjön, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Line i ett pressmeddelande.