Fotograf: Michael Johansson

Kategori: Skeppsbyggnad | Specialfartyg

Skagerak hem till Sverige

Det problemdrabbade bygget av forskningsfartyget Skagerak ska göras klart hemma i Sverige. Göteborgs universitet tar över Skagerak från varvet i Polen och i dag (torsdag) klockan tolv upptogs hon i det svenska fartygsregistret.

– Bläcket har knappt stelnat än men det här känns verkligen skönt, säger projektledaren Mats Hjortberg till Sjöfartstidningen när avtalet skrivits under.

Beställdes 2013

Skagerak beställdes av Göteborgs universitet 2013 och skulle ha levererats redan två år senare, men har drabbats av många bekymmer och byggmissar under byggperioden. Ännu i dag, sju år efter beställningen, ligger det blivande forskningsfartyget i ofärdigt skick på varvet Nauta i Gdynia med ett framdrivningssystem som inte fungerar.

Det har varit låsta positioner mellan utförare och beställare och arbetet har stått still i långa perioder. I höstas kallades Stena Roro in som extern utredare. I utredningen fick båda parter kritik för bristande kompetens och tre lösningar definierades: Att låta varvet bygga klart på plats, att ta hem fartyget i befintligt skick för att låta någon annan bygga klart, eller att släppa projektet och dra tillbaka hela beställningen.

Stärkt kompetens

Göteborgs universitet, som har tillsatt ny projektledning och stärkt styrgruppen med skeppsbyggnadskompetens, beslutade att försöka hämta hem fartyget så snart som möjligt.

– Vi har laborerat med olika förslag och förhandlingarna med varvet har gått väldigt bra, säger ordförande för projektets styrgrupp Göran Hilmersson.

Det blir inga extrakostnader för att ta över fartyget innan bygget är klart. Man får tvärtom med sig sex miljoner kronor som plåster på såren för de långa förseningarna. Slutnotan blir omkring 30 miljoner kronor dyrare för Göteborgs universitet än de 120 miljoner som var avtalat från början, vilket beror på de ombyggnationer som behövt göras för att förbättra flytkraft och stabilitet.

– Det är ändå ett bra pris för en mycket bra båt, säger projektledaren Mats Hjortberg.

Kommer om en vecka

Under byggperioden har Skagerak varit ägd av varvet och därmed polskregistrerad. I dag torsdag klockan tolv övergick hon i Göteborgs universitets ägo och fick svensk flagg.

Skagerak ska nu bogseras till Göteborgs hamn med beräknad ankomst om en vecka. Nya hemmahamnen blir Nya Varvet, där en redan kontrakterad firma ska jobba vidare med att få styrsystemet att fungera. Forskningsfartyget beräknas vara färdig att tas i bruk till nästa sommar.

Nya R/V Skagerak ska precis som sina tre föregångare med samma namn användas av universitetets institution för marina vetenskaper för forskning i svenska vatten. Ombord är det planerat för flera laboratorier och en fjärrstyrd undervattensfarkost för stora djup.

Malin Vive