Fotograf: Stena Line

Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart | RoRo

Provturen avklarad för Stena Estrid

Stena Estrid, det första ropax-fartyget av typen Stena E-Flexer, har slutfört en lyckad provtur i Gula havet.

Stena Line uppger att fartyget presterade utmärkt och att fartyget förväntas inleda trafik mellan Dublin och Holyhead tidigt 2020.

Fem till Stena Line

Stena Estrid byggs av AVIC Weihai Shipyard i Kina. Av de fem fartyg i serien som byggs för Stena Line kommer systerfartyget Stena Edda att inleda trafik mellan Belfast och Liverpool våren 2020. Stena Embla introduceras på samma linje i början av 2021.

Viktig marknad

Enligt Stena Lines vd Niclas Mårtensson reflekterar introduktionen av Stena Estrid och systerfartygen Stena Edda och Stena Embla rederiets engagemang på Irländska sjön.

– Irländska sjön är mycket viktig för Stena Lines verksamhet och representerar en betydande del av våra totala inkomster, säger han i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Detta är en mycket spännande tid för vår verksamhet och jag är stolt över att Stena Line som Europas största färjerederi fortsätter att forma industrin för nästa generation av fraktkunder och resenärer.

Snabb och effektiv

Efter provturen följer den officiella överlåtelsen innan resan till Europa kan inledas.

– Stena Estrid medför många fördelar för våra kunder, som snabb och effektiv lasthantering plus en vidare utveckling av våra Skandinavien-inspirerade utrymmen, inkluderande vår Hygge Lounge och den senaste uppgraderingen av vår premiumprodukt Stena Plus-konceptet. De nya fartygen blir rymliga, ljusa och utnyttjar fullt ut panoramautsikten, säger Paul Grant, Chief Commercial Officer, Irish Sea and North Sea på Stena Line.

3.100 filmeter 

Stena Estrid är 215 meter lång. Lastkapaciteten på bildäcken är 3.100 filmeter och därtill finns kapacitet för 120 personbilar. Ombord finns utrymme för upp till 1.000 personer, inkluderande besättningen.