Finnlines nybygge Finnsirius har blivit kölsträckt.

Fotograf: Finnlines

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo

Finnlines första nybygge kölsträckt

Under fredagen genomfördes en kölsträckning av Finnlines första hybridropax, Finnsirius, för trafiken mellan Nådendal, Långnäs på Åland och Kapellskär.

Det var under fredagen den 1 april 2022 som kölsträckningen av Finnsirius ägde rum på varvet Nanjing Jinling Shipyard i Kina. Finnlines har beställt två ropaxfartyg för deras trafik mellan Sverige och Finland via Åland, en linje rederiet seglat på sedan 1997. Det andra fartyget kommer att få namnet Finncanopus.

Får batteripaket

Enligt rederiet kommer fartygen att ha kapacitet för cirka 300 lastbilar, 200 personbilar och 1.100 passagerare. Fartygen blir 235 meter långa och kommer att utrustas med bland annat batteripaket och landströmsanslutning. De kommer att få ett bredare utbud av hytter, restauranger, caféer och lounger jämfört med dagens fartyg på linjen. De kommer dessutom att byggas med ett spa och ett gym.

– Även om vi går vidare till en högre servicenivå har huvudfokus legat på hållbarhet. Gröna värden har beaktats i hela fartyget, från energiproduktion till belysningshantering. Landströmsförsörjning och ett batteripaket med hög kapacitet är exempel på hur vi eliminerar lokala utsläpp. Med hjälp av den senaste tekniken och hållbara innovationer förväntas dessa stora fartyg inte förbruka mer bränsle än föregående generation”, säger Emanuele Grimaldi, vd för Finnlines i ett pressmeddelande.

Kölsträckning av Finnsirius på varvet i Kina. Foto: Finnlines

Sätts i trafik 2023

Nästa milstolpe för Finnsirius kommer att bli sjösättningen i augusti 2022 då även kölsträckningen av Finncanopus är planerad. Båda fartygen har förväntas levererans under hösten 2023.

De två Superstar-fartygen ingår i Finnlines nybyggnadsprogram på 500 miljoner euro som även inkluderar tre hybridro-ro-fartygen Finneco I, Finneco II och Finneco III. 

FAKTA: Finnsirius / Finncanopus

Leverans: 2023

Isklass: 1 A Super

Längd: total 235,0 m

Bruttotonnage: 64,600

Dödvikt: 11,500

Filmeter: 5,200

Passagerare: 1,100

Passagerarhytter: 323