Wallenius Lines donerar en vaccindos per anställd till världens fattigaste länder.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Wallenius skänker pengar för vaccindoser

Wallenius Lines har bestämt att donera en vaccindos per anställd till världens fattigaste länder. Dessutom dubbleras alla insättningar från medarbetare som också vill bidra.  

Wallenius har valt att samarbeta med Vaccine Forward, en svensk organisation som skapat en insamlingsplattform för att göra det enkelt för privatpersoner och organisationer att skänka pengar för Covid-19-vaccin. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Till de fattigaste ekonomierna

Vaccinet ska enligt informationen gå till världens 92 fattigaste ekonomier. Alla insamlade medel skickas över till GAVI, den Globala Alliansen för Vaccinationer och Immunisering som samarbetar med WHOs olika projektgrupper kring upphandling och distribution av Covid-19-vaccinet.  

– Vi vill vara med och bidra till att mildra även denna kris, säger Cecilia Kolga, ansvarig för Soya-koncernens, där Wallenius Lines ingår, samhällsstöd och Sponsringsinsatser, i pressmeddelandet. Hon fortsätter:

– Vi har en lång tradition av att samarbeta med organisationer som Röda Korset, Rädda Barnen och Läkare utan Gränser och regelbundet fylla på deras krisfonder. De vet betydligt bättre än vi hur och när dessa pengar ska användas och kan säkerställa att pengarna går till rätt saker. Vi gör på samma sätt nu. Vaccine Forward har kanalen för insamling och ser till att pengarna kommer fram till GAVI och COVAX-programmet.

Skänker 85.000

Vaccine Forward har räknat ut att en vaccindos kostar 85 kronor.  Wallenius Lines skänker enligt informationen i pressmeddelandet en dos för varje medarbetare i koncernen, 85.000 kronor i en första utbetalning. Dessutom dubblerar de medarbetares köpa av en eller flera doser.