Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Miljö | Tank

Terntank vinnare av första Gulddroppen

På Energihamnsdagen 2017 i Göteborg röstades Terntank fram till vinnare av det nyinstiftade innovationspriset Gulddroppen.

Terntank är vinnare av innovationspriset Gulddroppen, som för första gången delades ut av Göteborgs Hamn på Energihamnsdagen den 27 april. Energihamnsdagen arrangeras av Göteborgs Hamn med fokus på verksamheten i Energihamnen.

Fem kandidater

Göteborgs Hamn uppmärksammade fem projekt på årets Energihamnsdag. De företag som var nominerade till det nya innovationspriset var Preem för sin förnybara diesel, Terntank för sina LNG-drivna tankfartyg, St1 för sin etanolanläggning, Nynäs för sin förnybara asfalt samt Furetank för sin satsning på LNG-drift. Vinnaren Terntank röstades fram av deltagarna på Energihamnsdagen och tog hem Gulddroppen med 31 procent av rösterna.

”Innovativ föregångare”

Motiveringen för nomineringen av Terntank lyder:

”Donsörederiet Terntank är en innovativ föregångare som går i bräschen för en grönare sjöfart. Det ståtliga nybygget Ternsund blev det första fartyget någonsin som bunkrades med LNG i Göteborgs Hamn. Tillsammans med sina nybyggda systrar kommer Ternsund att trafikera världshaven utan att släppa ut svavel och partiklar. Genom mod, engagemang och innovation är Terntank en förebild i utvecklingen mot framtidens sjöfart.”

Tryggve Möller på Terntank säger att rederiet naturligtvis kommer att fortsätta med att arbeta hårt för att minska det ekologiska fotavtrycket till ett minimum.

– Vi är oerhört tacksamma att vinna Gulddroppen med ett sådant startfält, säger Tryggve Möller på Terntank till Sjöfartstidningen.

Bunkring från lastbil

På torsdagskvällen genomfördes även den första bunkringen av LNG från tankbil till fartyg i Göteborgs Hamn. Det var Skangas som levererade bränslet till Terntanks produkttankfartyg Ternsund.

– Detta är en milstolpe. Leverantören Skangas och Göteborgs hamn har skött detta på ett mycket proffsigt sätt. Många har jobbat hårt och dedikerat för att få allting på plats, säger Tryggve Möller.