Fotograf: Cargotec

Kategori: Folk/företag | Ekonomi | Fartygsutrustning

Stora förväntningar på ny direktör

Cargotec har lagt bakom sig ett år fullt av utmaningar. En ny verksamhetsmodell och vd ska bidra till att förbättra lönsamheten och kassaflödet.

I början av nästa månad får Cargotec en ny koncerndirektör då Mika Vehviläinen tar över. Han har senast varit vd för flygbolaget Finnair, där han blev känd för sina kraftiga nedskärningar på personalsidan.

En omstrukturering av Cargotec har varit nödvändig för att förbättra lönsamheten. Cargotecs orderingång under 2012 minskade med fem procent till EUR 3,1 miljarder. Omsättningen ökade emellertid med sex procent till 3,3 miljarder. För 2012 redovisar Cargotec en vinst på 131 miljoner, vilket innebär en försämring med 37 procent jämfört med 2011.

Tapio Hakakari, tillförordnad koncerndirektör för Cargotec, säger att koncernen under 2012 sökte en förbättring av lönsamheten och kassaflödet.

– Trots det nådde vi inte alla våra mål. Den oundvikliga konsekvensen av detta var föhandlingar med personalen. Dessa ledde olyckligtvis till att vi var tvungna att säga upp ett antal anställda.

Samtidigt har Cargotec infört en ny verksamhetsmodell som bygger på självständiga affärsenheter.

– Dessa förändringar siktar på att uppnå strömlinjeformade operationer, ökad lönsamhet och en större marknadsandel. Vi tror att vi har starka möjligheter att vända på situationen under ledning av vår nya koncerndirektör Mika Vehviläinen, som tillträder den 1 mars 2013, säger Hakakari.