Stena Scandinavica på utgående från Göteborg.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Stenafärja drabbad av smitta under varvsbesök

Åtta personer, varav sex anställa på Stena Line, har smittats av covid-19 på färjan Stena Scandinavica under ett varvsbesök i danska Odense.

Det var under måndagen som ett flertal medier rapporterade om att det påträffats covid-19 bland både besättningen och personal från underleverantörer ombord på Stena Scandinavica under ett varvsbesök i Odense. Fartyget, som normalt trafikerar mellan Göteborg och Kiel, har varit på varvet sedan den 6 januari.

Inga nya fall

Under tisdagen hade inga nya fall upptäckts ombord på fartyget.

– Sista fallet upptäcktes när vi testade personalen för andra gången i går (måndag). En av de anställda på Stena Line har åkt hem till Sverige sedan tidigare, de andra fem är isolerade ombord på fartyget och kommer att följa med det tillbaka till Göteborg, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena line, till Sjöfartstidningen.

Planen är att fartyget ska återgå i trafik från Göteborg på fredag, vilket är enligt den ursprungliga planen.

– Det under förutsättning att vi inte får några nya fall. Men läget är under kontroll, även om vi tar det dag för dag. Vi kommer att sanera fartyget och testa all personal innan vi sätter det i trafik, säger han.

Största utbrottet i Skandinavien

Utbrottet är det största som drabbat något av rederiets färjor i Skandinavien. Stena Line hade i november ett större utbrott på Stena Horizon som trafikerar på Irländska sjön, vilket var rederiets första fall av smitta i besättningen. Därefter drabbades Stena Edda av smitta i december, som även hon går på Irländska sjön. Och i början av januari inträffade ett utbrott på Stena Hollandica, som trafikerar på Nordsjön mellan Hoek van Holland och Harwich.

– Det här är första gången som vi haft mer än en handfull fall i Skandinavien. Vi har haft enstaka fall innan både på fartyg och på våra kontor, men inte så här många på samma fartyg i den Skandinaviska verksamheten, säger Mårtensson.

Påverkade inte klassdockningen

Arbetet på varvet med att genomföra en klassdockning av Stena Scandinavica har dock gått enligt planen och har inte påverkats av utbrottet.

Under varvsuppehållet har Stena Vinga vikarierat mellan Göteborg och Kiel. När Stena Scandinavica är tillbaka i trafik kommer Stena Vinga att hoppa in mellan Karlskrona och Gdynia som vikare för Stena Spirit som ska på varv.