Fotograf: Peter Claesson

Kategori: Folk/företag

Stena delar ut miljoner

Sångerskan Anna von Hausswolff är en av stipendiaterna som i dagarna tog emot 300.000 kronor ur Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

I 21 år har Stenastiftelsen delat ut stipendier till forskning och kultur. 2017 års stipendier går till sex olika kulturutövare som stiftelsen finner vara löftesrika talanger. I fredags mottog de sex 300.000 kronor vardera i en ceremoni i Stenhammarsalen i Göteborg.

Drama, musik och konst

Årets kulturstipendiater är sångerskan och musikern Anna von Hausswolff; dramatikern, regissören och skådespelaren Rikard Bergqvist; musikern Lars Danielsson; konstnären Per Kesselmar, konstnären Karin Karinson och konstnären Tilda Lovell.

Utöver de sex stipendiaterna får också ensemblen Göteborg Baroque en större donation från stiftelsen, 3,5 miljoner kronor, för inköp av ett unikt musikinstrument, ett så kallat claviorganum, och genomförande av tre nya produktioner. Läs mer om mottagarna i stiftelsens folder.

Nytt center och nytt labb

Stiftelsens största donation i år, 34,25 miljoner kronor, gick till Sahlgrenska akademin för etablering av ett nytt center för ryggmärgsskador. Ett bidrag på 21 miljoner kronor har också lämnats till uppbyggnaden av ett nytt laboratorium för digitalisering på Chalmers, Stena Industry Innovation Laboratory. Stiftelsen stödjer också studenter och i år har flera nya studentstipendier inrättats. Dessutom har stiftelsen donerat en specialbyggd båt till Rehabcenter Treklöverhemmet så att de boende får möjlighet att komma ut på havet.