Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Slutseglat för Birger Jarl

Ånedin Linjen meddelar att all dess kryssningstrafik är inställd på obestämd framtid.

Beslutet att lägga ned trafiken med Birger Jarl kommer högst sannolikt att sätta punkt för det K-märkta passagerarfartygets trafik över Ålands hav. Ånedin Linjens trafik har varit hotad hela året på grund av ett sviktande passagerarunderlag, men nu går det inte längre att fortsätta. Kryssningstrafiken bär sig inte och rederiet håller på med att kontakta de passagerare som bokat kryssningar på kommande avgångar.

Redan i slutet av förra året ledde det kraftigt minskade bokningsläget till så allvarliga ekonomiska bekymmer att Rederi Allandia, som under namnet Ånedin Linjen driver passagerarfartyget Birger Jarl i trafik mellan Stockholm och Mariehamn, ansökte om rekonstruktion vid Stockholms Tingsrätt. Efter ett avbrott återupptogs trafiken under vintern så att man seglade endast varannan vecka. Samtidigt halverades antalet anställda.

Birger Jarl levererades 1953 till Stockholms Rederi AB Svea av Finnboda varv. Ångaren konverterades till motorfartyg 1982 och har bland annat seglat under namnet Baltic Star, tills hon återfick sitt ursprungliga namn och svensk flagg år 2002 i samband med Stockholms 750-årsjubileum. 

Kommentarer

 • Rullsöm

  RIP Birger Jarl. Du kommer att saknas !

 • mr x

  Nu blir Jarlen skrot – trist men vad mer att vänta?

 • Per Nordström

  Det var spännande och intessant att tillsammans med Finland hitta moderna lösningar för fartyget att uppfylla nya brandkrav men nu hjälpte ju inte det vilket är synd på en sådan gammal dam.

 • Anonymous

  Bye bye Birger Jarl !!!

 • Fred Flintsten

  Hon kanske skulle kunna bli ombyggd till att tjänstgöra för Kungahuset!!

 • Anonymous

  Jag har aldrig åkt med Birger Jarl men vet att sådana gamla båtar har trivseln inbyggd i skotten.
  Måste man skrota? Skulle väl bli ett bra hotell.

 • Sednatho

  Hon är välkommen till Öresund, där saknar vi fartyg av Birger Jarls kaliber! Här finns massor av förslag till kryssniningar o turande!
  Vi är omkring 2 miljoner invånare runt sundet, och vi längtar efter räkkryssningar, jazztura o vanlig Danmarkstrafik i massor!, Så välkommen hit med gamla Birger!!

  • Va

   Bra förslag!

 • Dennis

  Till ett flytande Hotell skulle hon vara perfekt, kunde ligga ett par månader under sommaren I Mariehamn där det alltid är brist på hotell platser under sommaren och sedan förflyttas till lämpligare eller livligare plats under resten av året. Flytande hotell kan ju även användas vid större evnemang som Tallships Race och olika sport evenemang samt varför inte som bostads utrymme för arbets folk där det tillfälligt byggs något större projekt och är brist på bostäder och Hotell!

 • per-arne wikström

  synd på ett lagom stort fartyg .vi i sverige är dåliga på att ta hand om dom äldre.Norge kanske vill sköta om henne.dom tog ju hand om sitt gamla fartyg som välte på ekerö.

 • Former Birger Jarl , mate and pilot .

  If she can be useed for something economically somwhere else, would be preferable.
  Most probably she will dissapear, as most of the Swedish mercant navy .
  She was a real pearl during her lifetime.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.