Fotograf: Peter Lazar

Slumrande bildsinne väcks till liv av med båtbilder i datorn

På ett par månader har Peter Lazar tagit sin nya hobby från pill i datorn till inredningsbutiken.

För tre månader sedan hade jag inte rört Photoshop, alla sa att det är farligt och så jävla avancerat men det har blivit som en drog att hålla på med Photoshop.

Gamla tiders flaskskepp har fått något av en efterträdare i fartygsbilder gjorda i datorprogrammet Photoshop, man kan undra varför en matros som närmar sig de 50 börjar med sådant.

– För att det är roligt, säger Peter Lazar, matros på Stena Scanrail som egentligen mest håller på med musik på ledigheterna hemma i Lysekil.

– Jag ska släppa min andra platta snart. Omslaget på den första plattan tyckte jag inte var så bra så jag ville göra omslaget själv på den nya plattan.

Musiken Peter Lazar komponerar och spelar i sitt band Timecode Alpha är progressiv rock, lite som tidiga Genesis när han själv beskriver musiken som har en komplex struktur och intrikata arrangemang.

Börjat sälja

Minst lika intrikat är utkasten till det nya skivomslaget, mängder av bilder har fogats samman och lagts in i ett urverk, men det är inte den typen av bilder som säljer.

– Jag har sålt fyra tavlor. Tre olika på Scanrail och jag har beställning på en till. Båtfolk älskar sina båtar.

Den första tavlan Peter Lazar sålde var också mycket riktigt till kollegorna på Scanrail, där han varit sedan 2004, och den hänger nu i mässen på det nästan 40 år gamla fartyget som fortfarande seglar från Göteborg till Fredriks hamn varje dag.

– Det är ett perfekt jobb. För en som är kreativ är det perfekt att jobba fem månader och vara ledig sju månader om året att göra vad du vill. Det har varit perfekt för mig att hålla på med musiken och nu bilderna. Det är så för många, det finns en massa kreativa sjömän.

En hel del av Peters bilder föreställer hästar, och vill det sig väl kan det bli fler sådana motiv framöver.

– En kille på Åby-travet har kontaktat mig och frågat om jag kan göra hela nästa säsongs bilder. Det är inget klart än, vi får se vad det blir.

Dessutom ska en inredningsbutik börja sälja tavlornas som Peter kallar sina alster trots att han jobbar med sina bilder i datorn.

– Jag ser alltid en tavla på en vägg framför mig när jag håller på. Det ska vara en bild som fungerar som en stor tavla och jag gillar färger.

På nätet kan den som vill leta upp bilderna och det är en hel del som gillat det de sätt och uttryckt sin uppskattning.

– Jag har väl något slags bildsinne, antar jag, eftersom det är många som gillar bilderna. Jag började på en konstutbildning för länge sedan men hoppade av för en tjejs skull. Sedan tog musiken över för hela pengen, fram till nu.

Och nu spenderas alltså den lediga tiden ombord i den lilla hytten med datorn i knät, det kan bli fem, sex bilder under ett vilopass. Utgångsmaterialet är i allmänhet foton han hittar på nätet som sedan pusslas ihop, en palm här, en strand där och så ett fartyg eller en papegoja.