Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Juridik | Försäkring | Haveri

Skattebetalare får betala

Svenska myndigheter har ställt skadeståndskrav mot det grekiska rederiet efter oljeutsläppet på Tjörn 2011. Men en stor del av det kommer man inte kunna få tillbaka. Pengar som istället kommer betalas av svenska skattebetalare.

– Det totala kravet ligger, från svenskt håll, på 174 miljoner svenska kronor, berättar Nina Andersson, verksjurist på Kustbevakningen.

Det är Kustbevakningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Försvarsmakten samt två privata aktörer som ställt kravet på 174 miljoner kronor mot det grekiska rederiet Goldenport Management. Dessutom kräver danska myndigheter motsvarande 2 miljoner svenska kronor.

Utredningar klandrar Golden Trader

Rederiets fartyg Golden Trader är det fartyg som oljeutsläppet skedde ifrån efter kollisionen med det belgiskregistrerade fiskefartyget Vidar den hösten 2011. Det är internationell praxis att kräva pengar från det fartyg som oljan härstammade från. Hävdar det grekiska rederiet därefter att det var Vidar som orsakade olyckan kan de i sin tur kräva skadestånd ifrån dem.

Flera utredningar, bland annat den från Statens Haverikommission som kom senast och MSB:s utredning, klandrar dock främst fartyget Golden Trader för olyckan.

Kommer inte få tillbaka allt

De svenska myndigheterna kommer dock inte att få tillbaka hela det efterfrågade beloppet från Goldenport Management, berättar Nina Andersson.

– Den danska sjö- och handelsrätten i Köpenhamn har fastställt ett maxkrav som kan ställas på rederiet. Det maxkravet är fastställt i särskilda dragningsrätter och ligger på 13,8 miljoner.

Speciell valuta

Särskilda dragningsrätter är något som närmast kan liknas vid en speciell valuta. Omsatt till svensk valuta blir det cirka 135-140 miljoner kronor. Det innebär att de svenska myndigheterna – och i förlängningen svenska skattebetalare – själva får betala 35-40 miljoner kronor.

– Det är internationella konventioner som har fastställt detta förfarandet, säger Nina Andersson och berättar att de nu väntar på att själva huvudförhandlingarna ska tas upp i sjö- och handelsrätten i Danmark.

– Vi vet ännu inte när det kan ske. Men vi är alla fortfarande inställda på att nå en smidig och så bra lösning som möjligt på det hela.

Kommentarer

 • Stefan

  Låter otroligt konstigt att inte man kan söka ersättning av fartygets försäkringsbolag.
  Vilka amatörer till handläggare på kommunen handhar detta ärende ?

 • Anonymous

  Tänk tanken att detta hänt i USA. Hade rederiet/fartyget kommit undan? Nej, det är bara i Sverige som man kommer undan. Vare sig det gäller miljöbrott eller vanlig brottslighet!

  • Anonymous

   Kanske det som kännetecknar en rättsstat? Vi följer dom regler som nu finns.
   Andra länder tar rätten i sina händer som det passar dom!

   • Anonymous

    Hmm, i en rättsstat så blir det en påföljd som är kännbar och inte som i Sverige en klapp på handen…

 • Arne Anka

  Med tanke på hur många tankbåtsredare som är verksamma på Tjörn så borde de kunna ställa upp med kunskap om rättspraxis till KBV men å andra sidan så är ju Havets Hjältar (KBV) amatörer och gillar endast att fånga fuskfiskare…

  • Anonymous

   Ungefär som om polisen skulle fråga brottslingen om hur man ska få fast hans kollega, vilken fantasi värld lever du i Kalle Anka?

  • Anonymous

   Skulle dom fråga Vilgot Johansson då?

 • Anonymous

  Havets hjältar var helt ovetande om detta oljeutsläppet.En person från Skärhamn passerade norr om Kyrkesund med sin båt och upptäckte oljan inne vid land.Han körde till kustbevakningskontoret i Skärhamn och meddelade sin iaktagelse.Kust bevakarna var helt ovetande om detta utsläppet trots hela Tjörn visste om olyckan.De kunde räkna ut att med strömmen skulle oljan träffa svenska kusten.Men havets hjältar missade naturligtvis detta.Man sov som vanligt,detta kostade stora pengar,jobb,milöförstörelse,många fåglars liv,hunmmerbeståndet minskade..Stor skandal ,avskeda de ansvariga vi kustbevakningen.

  • D.S

   Lite olja får man väl tåla om man valt att bostta sig mitt ute i ingenstans, hummer är väl för övrigt den mest överskattade födan

 • Anonymous

  Ja det bästa är om Nina Andersson verkjurist vid kustbevakningen stämmer sig själv,kustbevakningen för att man ej upptäckte oljeusläppet som skedde 2 dygn innan oljan träffade Tjörn.Tyvärr gjordes ju detta av en privatperson från Skärhamn med en liten snipa och ej av dem som har båtar för 10 miljarder kronor.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.