Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag | Utbildning

Sjöfartsverket flyttar ihop med Chalmers

Sjöfartsverket har flyttat sin simulatoranläggning från Arkö i skärgården utanför Norrköping till Lindholmen i Göteborg och våningen under den där Chalmers har sin simulatoranläggning.

– Vi har flyttat hit tre stycken full mission bryggor, säger Fredrik Karlsson som är simulatoransvarig på Sjöfartsverket.

I och med att myndigheten nu delar lokaler med högskolan är meningen att de ska kunna dra nytta av varandra och utnyttja de samanlagt fem fullstora simulatorbryggorna samtidigt.

– Vi kan integrera med Chalmers, vi kan köra större spel i alla fem simulatorer samtidigt men vi kan också utnyttja varandras kompetens.

Ny mjukvara

En del av hårdvaran från Arkö har faktiskt flyttats, en del har tillkommit, och väldigt mycket av mjukvaran från Transas har uppgraderats. Sjöfartsverkets personal som båtmän, lotsar och isbrytarbesättningar ska nu träna här och Fredrik Karlsson hoppas komma upp i 800 timmar effektiv tid i simulatorerna årligen.

– En ökande del är också forskning och utveckling, till exempel kring olika trafikleder som vi håller på i Mona Lisa och ett projekt om Göta älv där vi tittar på hur vi kan styra trafiken utan att stoppa upp allting, säger  Fredrik Karlsson och fortsätter

– Om våra lotsar har varit med om någon incident kommer de hit på debriefing och vi kan gå igenom hela situationen igen.

Trevligt mindre viktigt

Det är lätt att förbluffas av hur verkligt det känns och ser ut i moderna simulatorer men det är inte det viktigaste.

– Visualiseringen är trevlig men det viktiga är att det är autentiskt, att squat- och bankeffekter stämmer.

Tid och kurser i simulatorerna kommer sannolikt också att säljas externt via Chalmers. På andra sidan korridoren har Chalmers också flyttat upp fem något enklare bryggor från källaren. Här får eleverna på Sjökaptensprogrammet mycket av sin tidiga navigationsträning. Därmed finns tio simulatorbryggor på samma plats, vilket gör anläggningen till en av de större i världen. Dessutom finns Chalmers maskinrums- och lastsimulatorer sedan tidigare på samma våningsplan.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.