Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart

Ramp föll ned på Star

En ramp fullastad med lastbilar föll delvis ned ombord på Tallinks bilfärja Star i Helsingfors hamn.

Den estniska färjan Star blev torsdag kväll liggande i Helsingfors hamn med en stor del av lasten ombord efter att något gett vika i upphängningen av rampen mellan huvuddäck och övre bildäck. Rampen föll delvis ned och på den stod flera lastbilar.

Informationschef Marika Nöjd på Tallink Silja i Helsingfors uppger att en person skadades lindrigt i olyckan. Hon säger också att rederiet inte ännu har faktauppgifter om varför rampen gav vika.

– Experter är ombord och utreder detta, så det ska nog klarna mer under dagen vad orsaken var, säger Marika Nöjd till Sjöfartstidningen på fredag morgon.

Lossas i Tallinn

Huvuddäck har lossats under natten, men lastbilarna på den skadade rampen står fortfarande kvar. Dessutom finns 150 bilar instängda på övre bildäck som inte kan köras ut.

– Rampen till övre bildäck har nu svetsats fast och när stormen bedarrar lite mer så ska Star gå över till Tallinn där man försöker lossa dem, informerar Marika Nöjd. 

Star skulle ha avgått från Helsingfors på torsdag kväll klockan 19.30. Tallink meddelade på  fredag morgonen att de flesta av fredagens avgångar med Star har ställts in.

– Nu har vi ställt in nästan alla fredagens turer till och med 19.30. Vi får under dagen se hur det blir med den sista turen sent på fredag kväll, säger Marika Nöjd.

Star är byggd 2007 i Helsingfors och har 2.000 filmeters lastkapacitet. Ombord finns plats för 1.900 passagerare.