MSC Cornelia lastar inför första avgången till USA.

Fotograf: Magnus Sandelin

Kategori: Container | Hamn/Logistik

Premiär för nya Amerikalinjen

Under fredagen var det premiär för den nya direktlinjen från Göteborg till USA:s östkust. Ett containerfartyg i veckan kommer att anlöpa Göteborgs hamn och på elva dagar frakta godset över Atlanten. 

Aprilvädret bjöd på sol och klarblå himmel när Göteborgs hamn, APM Terminals och världens största containerrederi MSC under fredagen bjöd in pressen att från hamnens båt M/S Hamnen se när det första fartyget på den nya direktlinjen till USA, det Liberiaflaggade MSC Cornelia, lastade inför avgång senare på kvällen. Senast det gick en direktlinje från Göteborg till USA var 2017 (ACL).

Företagens representanter var påtagligt nöjda med såväl väder som att kunna presentera den nya linjen.

”En trygghet för kunderna”

– Att slippa lasta om med de risker som det innebär är en trygghet för kunderna. Sedan pandemin lider hamnarna av ”hjärtinfarkt” där fartyg kan få vänta i upp till en vecka. När vi gör våra upphandlingar får vi ofta frågan om det sker någon omlastning på vägen, så vi är jätteglada att nu kunna erbjuda kunderna en direktlinje till USA, säger Fredrik Magaji, Commercial Director för MSC.

Sex fartyg på cirka 5.000 TEU vardera kommer att trafikera slingan, som går Klaipeda–Gdynia–Göteborg–Bremerhaven–New York–Philadelphia–Norfolk–Klaipeda. Totalt tar rutten cirka 40 dagar. Ett anlöp varje vecka sker i Göteborg. Det tar sedan elva dagar till New York och endast ett kort stopp görs i Tyskland.

Sveriges tredje största exportmarknad

– Direkttrafiken betyder otroligt mycket för hamnen, men är också mycket viktig för Sveriges export eftersom det innebär en tidsbesparing med en vecka jämfört med tidigare att frakta godset till USA, säger Magnus Lundberg, kommersiellt ansvarig för APM Terminals hamnar i Norden.

USA är Sveriges tredje största exportmarknad, efter Norge och Tyskland. Under 2021 exporterades enligt Göteborgs hamn varor till ett värde av cirka 140 miljarder SEK från Sverige till USA, och Sveriges varuimport från USA är värd drygt 45 miljarder kronor.