Fotograf: Nigerian Navy

Kategori: Tank | Säkerhet

Pirater dödade utanför Västafrika

Den nigerianska flottan uppges ha dödat 12 pirater som försökte fly från ett tankfartyg de kapat i Guineabukten. 

Dödskjutningen hade enligt nyhetsbyrån Reuters sin upprinnelse i att pirater den 15 augusti lyckats borda och ta kontroll över det Saint Kitts och Nevis-flaggade tankfartyget Notre, som vid tillfället ska ha varit lastat med bensin. 

Efter att besättningen skickat nödsignaler kunde nigerianska flottstyrkor snart lokalisera och hinna ikapp fartyget, varpå man tvingade in det på nigerianskt vatten. Förhandlingar om fartygets frigivning påbörjades, när piraterna plötsligt försökte fly i en motorbåt. 

Började beskjutas

När fartyg från den nigerianska flottan följde efter blev man beskjutna av piraterna.

En officer från flottan säger till Reuters att eldstriden pågick i cirka 30 minuter. Tolv pirater dödades i eldstriden, medan fyra överlevde. Ingen från den nigerianska flottan skadades.

Oroande ökning

Som Sjöfartstidningen tidigare har rapporterat om har piratverksamheten utanför Västafrika ökat den senaste tiden, samtidigt som attackerna utanför Somalia har minskat.

Dessutom skiljer sig tillvägagångssättet ifråga om attackerna: medan de somaliska piraterna är mer inriktade på att kapa fartygen och hålla besättningarna som gisslan tills man fått de pengar man vill ha, är de västafrikanska piraterna mer inriktade på att stjäla fartygslaster och bränsle i snabba, ofta våldsamma operationer.