Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Container | Hamn/Logistik

Nytt direktanlöp till Göteborg

Göteborgs hamn har nu två rederier som gör direktanlöp med sina containerfartyg från Asien. G6-alliansen tar upp konkurrensen med Maersk.

G6-alliansen gjorde torsdagen den 28 sitt första direktanlöp till Göteborgs hamn sedan 2012. Hamnen, och Sverige, får därmed sitt andra veckovisa anlöp av containerfartyg direkt från Asien utan omlastning på kontinenten.

— Vi ser en ökad handel mellan Skandinavien och Kina, i synnerhet vad gäller exporten till Kina. Därför kommer vi nu tillbaka till Göteborg med de största och mest moderna fartygen i vår flotta, säger Fredrik Håkansson Säll, Sverigechef på Hyundai Merchant Marins ett av sex rederier i G6.

Premiären görs med fartyget Hyundai Drive som byggdes 2014 och är 366 meter långt med en kapacitet på 14.000 teu.

G6-alliansens anlöp blir en direkt konkurrent till Maersk Lines veckovisa direkttrafik från Asien. Båda rederierna kommer att använda sig av containerterminalen i Göteborgs hamn som opereras av Maerskbolaget APM Terminals.

Kommentarer

 • Anonymous

  Då blir väl köerna timslånga igen med ökad volym

 • Ingvar Bergman

  Med sex rederier i G6 alliansen kommer sex agenter / lokala kontor att få glädja sig åt ett direktanlöp och en ofta populär möjlighet att invitera kunder (fraktköpare) ombord som kanske får en pratstund med befälet om livet ombord under gång på de stora oceanerna. Det är inte fullt så spännande att gå ombord i en ’Mädchen fuer alles’ dvs ett feederfartyg – om ens möjligt att komma få ombord – och träffa en rödögd, dödstrött befälhavare som aldrig får sova ut eftersom det är ständiga hamnlöp – ibland flera under en dag – och det är egentligen märkligt att det inte händer mer än det gör med denna typ av trafik i nord- och östersjöfart.
  Främsta anledningen till direktanlöpen står att finna i överkapacitet på lastutrymme i Asienfarten Tillägg av en eller ett par ’uthamnar’ håller ett sådant fartyg sysselsatt en vecka längre. Det är en ur PR-synpunkt bättre åtgärd än att ’blanka’ (hoppa över en veckoavgång då och då) och det gäller för de svenska linjeagenterna att finna så pass mycket last att ett direktanlöp kan rättfärdigas även i för rederierna bättre tider.

 • Anonymous

  Det verkar vara ett ständigt problem för apm att ratonalisera bort köerna. Än idag har man ej lyckats med detta konststycke och man undrar vad som skall till för att lösa detta problem

 • Anonymous

  Hur ska APM minska köerna? Terminaltiden för en lastbil är ständigt densamma. Det är köerna utanför som är mer eller mindre långa. Hur ska APM ta ansvar om ingen lastbil kommer på morgonen och alla kommer efter lunch?

  • Förnamn och efternamn…

   Agree. Det finns ingen logistikhub som funkar när alla kommer inom ett antal få timmar. Sprid ut lastbilarna, prisa ut tider med högt tryck etc. Hamnen har varit den logistiska slasktratten där man kan komma precis när man vill, det kan du inte till en avlastare, trailerterminal etc.

 • Anonym

  Minska köerna genom att få över mer gods från lastbil till fartyg, mer omlastning till/från feederfartyg. Utnyttja även det nya regelverket för inre vattenvägar för att få mer konkurrenskraftiga transporter på köl.

Artikeln är stängd för fler kommentarer