Fotograf: Pierre Adolfsson

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Miljötillståndet klart för ny LNG-terminal

Ytterligare ett viktigt steg har tagits för byggandet av den nya LNG-terminalen i Göteborg. Detta sedan Länsstyrelsen i Västra Götaland gett sitt miljötillstånd för anläggningen. 

Tillståndet gäller omedelbart och gäller en lagringskapacitet på högst 33.000 m3 LNG och en hantering av högst 500.000 ton LNG per kalenderår.

– Vi är igång med att demontera på hamnområdet, och nu med miljötillståndet på plats kan vi även ta nästa steg och förbereda för själva byggnationen av terminalen, säger Lars Gustafsson, vd för Swedegas, som ihop med holländska Vopak bildat ett gemensamt bolag för byggandet och driften av terminalen. 

Projektet genomförs sedan i samarbete med Göteborgs Hamn, som i sin tur kommer att investera i nödvändig infrastruktur på hamnområdet.

LNG:n kommer att anlända till Göteborg med fartyg, för att sedan lastas på tankbilar och järnvägsvagnar och fraktas till industrier runtom i landet. Terminalen kommer även att förse sjöfarten och tunga transporter med LNG. 

Kommentarer

 • Anonym

  En sån fjuttig liten terminal! Bunkerbåten under byggnad, hur stor var den, hälften?
  I min värld hade jag byggt stort nog att ta imot hela lasten från en stor LNG-båt. 2-300 000 ton.
  Men som tur är, så är jag ingen expert.

 • Hamnkapten Mannheimer

  Anonym, ett litet steg i taget. Finns fortfarnade ingen gigantisk marknad för LNG. Nästan alla som skjuter till pengar i det här projektet är privata aktörer. De kommer inte spendera pengar på något som inte kommer ge direkt avkastning. Det här steget är i rätt riktning. Om 10 år har vi en stor fulgod LNG-terminal här i hamnen…

 • Lng arbetare

  @ anonym, ja en ”normal stor” gas tanker lyfter ca 145000 m3 ca 65000 ton så laster på 200 000 ton existerar inte på gasmarknaden idag. De störta Q-Max lyfter ca 210 000 m3. Men hoppas kan vi allt. Bra att Skandinavien hänger med på gas tåget…

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.