Fotograf: Bundespolizei Fliegerstaffel

Kategori: Haveri | Tank | Torrlast

Kielkanalen fortsatt stängd

Bärgningsarbetet efter söndagens kollision mellan två fartyg i Kielkanalen fortsätter idag onsdag, vilket innebär att kanalen hålls stängd på obestämd tid.

Enligt tyska medier ligger det havererade torrlastfartyget Siderfly fortfarande med kraftig slagsida på ena kanalbanken, och innan det är stabiliserat och tömt på bränsle kommer kanalen att vara fortsatt stängd i bägge riktningar.

Den tyska myndigheten Havariekommando meddelade på onsdagsförmiddagen att bärgningspersonal för närvarande håller på att länspumpa maskinrummet på Siderfly, samtidigt som man fortsätter att säkerställa fartygets stabilitet.

Dykare ska inspektera

Under eftermiddagen planerar man att länspumpa den främre delen av Siderfly, och dessutom måste nivåerna i tankarna kontrolleras.

När detta är gjort och fartyget har stabiliserats kommer dykare att gå ned och inspektera de två hål i skrovet, vilka vardera uppges vara mellan tre och fem meter stora, som Siderfly ska ha fått i samband med kollisionen.

Inga utsläpp

Som Sjöfartstidningen tidigare rapporterat var det vid 03-tiden natten till måndag som kollisionen mellan Siderfly och LPG-tankern Coral Ivory inträffade. Siderfly var då på väg från Brunsbüttel till Antwerpen med en last bestående av karbamid och gödsel, medan Coral Ivory var på väg från Brunsbüttel till finska Uusikaupunki med ammoniak och gödsel.

Coral Ivory blev inte allvarligt skadat vid kollisionen, utan kunde ta sig tillbaka till hamnen i Brunsbüttel.

Inga utsläpp ska ha noterats från något av fartygen och inte heller ska några allvarligare personskador ha inträffat vid kollisionen, vars orsak ännu inte är känd.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.