Hydro Aluminiums anläggning i norska Årdal, ett av flera stopp för den nya linjen.

Fotograf: Hydro Aluminium

Kategori: Hamn/Logistik

Hallands Hamnar etablerar ny linjetrafik till Norge

Hallands Hamnar, Stena Recycling och Hydro Aluminium har inlett ett nytt samarbete. Metallskrot som tidigare gick på lastbil till anläggningar i Norge flyttas nu till sjöfrakt.

Samarbetet gäller godsvolymer av metallskrot till Hydro Aluminiums anläggningar i Norge. Den nya linjen kommer att trafikera Halmstad på veckobasis och anlöpa flera av Hydro Aluminiums anläggningar.

Samarbetet utgör enligt Hallands Hamnar en central del av tillväxtstrategin för den nya hamndelen Oceanhamnen i Halmstad. I Oceanhamnen byggs en ny kaj på 200 meter tillsammans med en yta på 21.000 kvadratmeter för hantering av gods.

– Den nya hamndelen är skräddarsydd för denna typ av godshantering som består av både container- och bulkgods, säger Henrik Nanfeldt, COO på Hallands Hamnar i ett pressmeddelande.

Han ser mycket positivt på att redan nu kunna inkludera nya godssegment inför den planerade öppningen av Oceanhamnen 2025. Fram till dess att den nya hamndelen är färdigställd kommer fartyget att trafikera olika kajavsnitt i hamnen i Halmstad.

Anlöper flera norska hamnar

Linjen anlöper Hydro Aluminiums anläggningar i Sunnedal, Årdal, Høyanger, Husnes och på Karmøy där produktionen är placerad i direkt anslutning till hamnen.

Tidigare transporterades godsvolymerna från Halmstad med lastbil till Stena Aluminium i Älmhult för nedsmältning och därefter till Hydro Aluminiums produktionsanläggningar i Norge, men nu tar de istället sjövägen från Halmstad.

600 ton mindre CO2

– Vi är mycket nöjda med sjöfraktlösningen från Halmstad som nu har kommit igång. Det kommer att minska CO2-utsläppen och bidra till att Hydro Aluminium når sina hållbarhetsmål. Med beräknade fraktvolymer från Halmstad hamn till Norge innebär det cirka 600 ton i minskade CO2-utsläpp för 2024, säger Henning Wiik Tangen, Scrap Purchaser på Hydro Aluminium Metal i Norge i pressmeddelandet.

Enligt Andreas Kronqvist, anläggningschef på Stena Recycling, är det här en effektiv lösning som gör skillnad för miljön.

– Vi hjälper våra kunder med att optimera sin resurshantering genom hela livscykeln, och där är hållbara transportlösningar en viktig faktor. Att vi nu kan bidra till att Hydro Aluminium sänker sina CO2-utsläpp känns väldigt bra, säger Andreas Kronqvist i pressmeddelandet.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.