Den planerade anläggningen Flagship Two i Sundsvall.

Fotograf: Liquid Wind

Kategori: Nya bränslen

Grönt ljus för produktion av e-metanol

Sveriges andra storskaliga produktionsanläggning av grönt elektrobränsle (e-metanol), Flagship Two, har beviljats miljötillstånd för sin planerade verksamhet i Sundsvall.

Anläggningen projekteras av Liquid Wind och beräknas stå klar för produktion 2027. Det är mark-och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt som har beviljat miljötillstånd för Liquid Winds andra storskaliga projekt för produktion av e-metanol.

Använder infångad koldioxid

Anläggningen har beviljats tillstånd att producera upp till 130.000 ton e-metanol årligen genom infångning och användning av koldioxid, så kallad Carbon Capture and Utilisation (CCU).

– Med vårt nu godkända tillstånd har vi nått ytterligare en milstolpe på Liquid Winds resa och ambition om att kraftigt reducera mängden fossildrivna transporter inom svåromställda sektorer som långväga sjötransporter, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind, i en kommentar.

Placeras vid värmeverk i Sundsvall

Med sin placering vid Sundsvall Energis Korstaverket siktar Liquid Wind på att Flagship Two ska bli en ledande aktör, såväl i Sverige som internationellt, inom industrialiseringen av CCU-teknologi.

– Vi gratulerar Liquid Wind till deras framgång med miljötillståndet och kommer att jobba vidare med att undersöka förutsättningar för ett beslut om möjligheten att erbjuda en etablering av Sundsvall som hub för produktion av framtida bränslen, säger Anders Jonsson, vd på Sundsvall Energi.

Enligt Liquid Wind blir Flagship Two och Liquid Winds projektpipeline, med ytterligare tio anläggningsetableringar till 2027, centrala tillskott till avkarboniseringen av sjötransporter.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.