Fotograf: Bo Randstedt / Wikimedia Commons

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Fredrikshamns färjehamn byggs ut

Stena Line och Frederikshavn Havn har ingått avtal om att utveckla färjehamnen i Fredrikshamn. Området ska snyggas till och byggas ut.

Avtalet innebär i ett första skede att man kommer att riva de byggnader där Havnesuper och Seacat tidigare höll till samt två mindre byggnader på Sydhavsvej 4-6. Syftet är att skapa nya möjligheter inom hamnområdet för både färjepassagerare, rederiernas fraktkunder och för fredrikshamnsborna. 

– Avtalet med Frederikshavn Havn frigör nya ytor till vår godshantering samtidigt som vi får en uppsnyggning av området, vilket kommer att ge våra passagerare en helt annan upplevelse när de reser med Stena Line, säger Magnus Hallberg, vd för Stena Line Danmark. 

Frederikshavn Havn kommer nu i samarbete med Stena Line samt Færgeselskabet Læsø och Fredrikshamns kommun att undersöka möjligheterna att optimera den inkommande och utgående trafiken till terminalen samt förhållandena vid själva färjehamnen. 

– Vi får en unik möjlighet att titta övergripande på hela färjehamnen i samarbete med våra kunder, och kommer att kunna skapa en helt ny miljö som tillgodoser både passagerare, fraktkunder och kommuninvånare, säger Mikkel Seedorff Sørensen, vd för Frederikshavn Havn A/S. 

Kommentarer

 • Anonymous

  Så var vi där igen; Fredrikshamn ligger i Finland och den danska hamnen heter Frederikshavn. Jag antar dock att skribenten (den uppenbarligen okunnige) menar den senare hamnen. Men kanske nästa gång det blir korrekt…

  • Anonymous

   Helt korrekt, det kan vara svårt med anatomin ibland…. 😉

 • Fredrik Davidsson

  Så var vi där igen …

  Vi på Sjöfartstidningen skriver en massa ortsnamn varje dag. Alla våra texter är numera på svenska så vi försöker skriva ortsnamn som folk är vana att läsa dom på svenska. Men här finns som på så många andra håll i världen inget svart eller vitt.

  Här finns en bra krönika i ämnet ortsnamn, som var å en kan dra sina egna slutsater av.

  http://www.svd.se/kultur/sprakspalt/sprakspalten-utlandskt-pa-svenska_8144112.svd

  Min slutsats är att vi på Sjöfartstidningen, som de engelskspråkiga skriver Sjofartstidningen, ska fortsätta att skriva Fredrikshamn men också försöka komma ihåg att skriva Århus, Ålborg och Köpenhamn när vi skriver om dessa danska orter.

  En sak som ofta rör till det är när vi i samma mening måste skriva ett ortsnamn och ett företagsnamn med ortens namn på det inhemska språket inbakat. Då blandas det svarta och det vita snabbt till en grå sörja.

  Min kunniga kollega Lars Andersson gjorde alldeles rätt val i denna på det stora hela rätt triviala fråga som trots allt tydligen får somliga att spendera sin dyrbara tid på att kommentera hans val från anonymitetens dunkel.

  Over and out, som de säger i amerikanska filmer.

  Fredrik Davidsson
  Ansvarig utgivare
  Sjöfartstidningen

 • Anonymous

  Bra Davidsson och Lars Andersson!
  Korrekt skrivet och trevlig läsning.
  ”Surkarten” kan väl låta bli att läsa om det är så irriterande.
  Hälsningar från Broströms födelsestad

 • Anonymous

  Hur orkar folk bry sig om sådana detaljer? Den som var anonym och skrev: Men kanske nästa gång det blir korrekt… Ja, den stackaren ska nog inte uttala sig om hur man skriver för DET var ingen svenska… 🙂

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.