Efter tre månaders uppdrag i Medelhavet anlände KBV 001 Göteborg vid 11-tiden på tisdagen. Totalt har man genomfört 22 räddningsinsatser och räddat 5.295 personer.
– Det är framförallt ett ord som sammanfattar mina känslor idag, och det är stolthet – stolthet över att Kustbevakningen i samarbete med polisen lyckats genomföra en av de finaste och mest professionella insatser Sverige genomfört utomlands, sade Anders Ygeman, inrikesminister (S) när han hälsade Kustbevakningens KBV 001 Poseidon välkommen vid ankomsten till Frihamnen i Göteborg.
”Fantastisk insats”
Under de tre månader som KBV 001 deltagit i Operation Triton i farvattnen mellan huvudsakligen Libyen och Italien på uppdrag av EU:s gränsövervakningsmyndighet Frontex har man förutom att ha räddat 5.295 migranter från en säker död i sjöodugliga båtar även lyckats gripa ett 30-tal misstänkta människosmugglare.
– De har gjort en fantastiskt insats därnere. Det kändes självklart redan i våras när vi gav Kustbevakningen det här uppdraget, och det känns ännu mer självklart idag, säger Anders Ygeman till Sjöfartstidningen när den officiella välkomsthälsningen till media, Kustbevakningspersonal och polisrepresentanter var över.
Enligt Anders Ygeman blev uppdraget ungefär som man hade förväntat sig.
– Kanske att det blev något fler räddningsinsatser än väntat, plus att det nog varit värre förhållanden än vad vi trodde, säger han och berättar att Frontex under vintern kommer att meddela om man vill ha ytterligare hjälp från Sverige. Redan nu är det bestämt att patrullbåt KBV 477 ska bistå det grekiska gränsskyddet i farvattnen mellan Grekland och Turkiet med start i oktober, och eventuellt kommer Sverige dessutom att bistå med övervakningsflyg i början av nästa år.
Lagliga vägar
Samtidigt är Anders Ygeman noga noga med att betona att uppdraget i Medelhavet inte ska gå ut över Kustbevakningens övriga uppdrag i Sverige.
– Nej, under sommaren har de ju samtidigt skött sina uppdrag här hemma perfekt. Så uppdraget i Medelhavet har inte gjorts på bekostnad av Kustbevakningens svenska uppdrag, säger den svenske inrikesministern, som har stora förväntningar på det toppmöte som äger rum på tisdagen mellan statsminister Stefan Löfven och den tyska förbundskanslern Angela Merkel.
– Vi vill ju att fler människor ska kunna ta sig in i Europa på lagliga vägar, det vore jättebra om det blev så. Sen så är det ju självklart så att man vill att det ska bli fred i Syrien och mer stabilt i både Libyen och Eritrea. Men fram tills dess är det oerhört viktigt att rädda liv på Medelhavet. Det ena utesluter inte det andra.
Stor skillnad
Även Lena Jönsson, Kustbevakningens generaldirektör, deltog vid tisdagens välkomstceremoni.
– Våra medarbetare har gjort ett mycket gott arbete som haft väldigt stor betydelse, inte minst med tanke på att de inte varit med om insatser av den här storleken tidigare, säger hon till Sjöfartstidningen.
Enligt Lena Jönsson är det just omfattningen som skiljer sommarens insats från andra insatser Kustbevakningen brukar delta i.
– De erfarenheter vi nu har fått av storskalig sjöräddning kan vi ta med oss i vårt kommande arbete.
Risk att kappsejsa
Kenneth Neijnes är regionchef och operativt ansvarig för kustbevakningens insats i Operation Triton. Han håller med sin generaldirektör om vikten av att man nu har fått viktiga erfarenheter av mass-sjöräddning.
– Ja, och nu vet vi även hur man räddar folk från väldigt instabila fartyg. Båtarna har ju varit överfulla och det har hela tiden varit en hårsmån från att de ska kappsejsa.
Enligt Kenneth Neijnes har man från Kustbevakningens sida löst de uppgifter man fick inför Operaton Triton.
– Dels har vi lyckatas rädda så många människor som möjligt, dels har vi undvikit att någon i vår besättning har skadats fysiskt eller psykiskt. Dessutom lyckades vi förbereda oss väl trots att vi bara hade 14 dagar på oss att utbilda vår personal och anpassa fartyget, plus att vi lyckades få till ett väldigt bra samarbete med polisen, säger han och berättar att besättningen på KBV 001 bestått av 18 besättningsmedlemmar från Kustbevakningen, sex personer från polisen samt en italiensk så kallad liasion officer.
”Blir ödmjuk”
– Jag själv var med ombord därnere i åtta dagar för att övervaka arbetet, och det jag nu i efterhand vill framhålla är att man blir ganska så ödmjuk när man upplever sådant här på plats. Det syns i ögonen på de vi har räddat hur livrädda de är, men att de ändå tycker det är värt att utsätta sig för de här riskerna. Man blir ganska så liten när man ser sådant, säger han och fortsätter:
– Jag önskar verkligen från hjärtat att de som kanske är tveksamma till att Kustbevakningen ska delta i sådana här uppdrag fick följa med ut på Medelhavet. Att de fick se alla uttorkade och utmattade migranter med dödsångesten lysande ur ögonen stappla ombord vid fallrepet. I ett sådant läge tror jag nog ingen skulle säga: ”Stopp, ni får gå ner till er gummibåt igen”.
Stark minnesbild
För befälhavare Peo Allards del är det framförallt en sak han aldrig kommer att glömma:
– Det var under vår sista operation. Vi hade undsatt ett fartyg och jag hade fått besked uppe på bryggan att det kommit ombord en avliden person. I samma veva var jag ute på bryggvingen och såg då en man som fick en skjorta över huvudet och tänkte ”oj, där var en till”. Sen jag såg tre till på däck. Det visade att det var totalt 52 personer som hade dött av kolmonoxid. Den minnesbilden kommer att sitta kvar.
Massiv flyktvåg
Totalt sett har enligt UNHCR över 300.000 människor flytt över Medelhavet hittills i år. Av dessa har 200.000 flytt till Grekland och 100.000 till Italien. En tredjedel av flyktingarna är på flykt från kriget i Syrien. Över 2.500 människor har hittills i år drunknat i Medelhavet. KBV 001 omhändertog totalt 53 omkomna människor under sina tre månader på Medelhavet.
Det mandat som Kustbevakningen nu följer gäller fram till den 1 maj 2016. För insatser därefter krävs ett nytt regeringsbeslut.
En längre intervju med befälhavare Peo Allard kommer i oktobernumret av Sjöfartstidningen.
Kommentarer
Anonym
Nu gör ni rättvisa åt det forna öknamnet ”havets hjältar”. Ni är riktiga hjältar!
Medelhavseglaren
Helt rätt att rädda människor i sjönöd. Det är ju vad som kommer efter räddningen som är den springande punkten.
Kör man dem till Europa där en framtid av bidragsförsörjning väntar, eller kör man dem tillbaka till där de kom ifrån.
Gör man det senare så betalar färre och färre för överfarten. då den blir en lönlös dyr och farlig historia.
Men belönar man beteendet så kommer rännilen att bli en flod.
Såååå…. var inte oroliga KBV. Ni kommer att få måååånga fler såna här uppdrag. Tills dess att EU stänger gränserna.
Fredrik Davidsson
Hej Medelhavsseglaren och alla andra
Vi ska ha högt i tak här bland kommentarerna på Sjöfartstidningen.se men vi ska hålla oss till saken och vi ska hålla god ton. Läs våra regler för kommentering, särskilt punkten om att vi inte tollererar några rasistiska uttalanden.
Den som vill läsa om invandringspolitik och dess följder rekommenderar jag att läsa den mycket fina sammanställningen ETC. har gjort.
För de som tycker den är för lång och har för mycket diagram rekommenderar jag de fem punkter Henrik Arnstad skrev i GP häromsistens.
Du Medelhavsseglare som vill skicka tillbaka folk som just räddats ur havet tycker jag ska göra två saker. För det första ska du läsa artikeln här ovanför. Läs hela artikeln så du ser vad befälhavaren säger om blicken hos de han räddat ur havet. För det andra tycker jag att du ska föreställa dig att det är ditt barn som just flutit iland och ligger och med ansiktet begravt i sand och vatten.
Besättningen på KBV 001 har gjort ett fint arbete med att rädda folk som har rätt att komma in i EU, och som är beredda att sätta sina egna liv på spel för att ta sig över gränsen.
Fredrik Davidsson
Ansvarig utgivare, Sjöfartstidningen
Medelhavseglaren
Nu vet jag inte om det där med rasism var riktat till mig ? Men jag har inte skrivit något rasistiskt och tycker jag håller mig utmärkt till sakfrågan.
Kustbevakningen har utfört sitt uppdrag väl. Ingen skugga över dem:
Men jag tycker gott att man kan också kan få tala om vad detta uppdrag bör vara.
Vad jag skrivit ovan handlar inte om invandringens vara eller inte vara. Det är en helt annan diskussion för ett annat forum. Det handlar om det vettiga med att uppmana till vådliga båtfärder över Medelhavet.
Om du belönar den här typen av affärer. Så kommer företeelsen att öka. Det är inte okänt för världens migranter att dessa båtfärder lyckas (oftast) och att ett bekvämare liv väntar på andra sidan. Det är ju därför de betalar smugglare och tar risker.
Den fullkommligt logiska slutsattsen är: Att se till att migranterna inte lyckas.
Dvs. Rädda dem JA ! Men belöna inte ett felaktigt beteende, utan kör dem tillbaka till därifrån de kom. Gör man det så kommer dessa flyktingbåtar snabbt att försvinna.
Ingen kommer att betala om ingen lyckas komma till ”paradiset EU” denna väg.
Utan då kommer man att leta andra vägar istället.
Och det är ju precis det som är poängen.
Att inte behöva se blicken hos de som fiskats upp och att undvika ilandflutna barn.
För att göra det måste motivationsfaktorn tas bort. Försvinner moroten försvinner flyktigbåtsvraken. Och KBVs uppdrag blir onödig.
Så Fredrik. Jag har precis samma uppmaning till dig angående barnet som flutit iland på stranden. För det är nuvarande politik som åstadkommer just detta !
Att fortsätta med mer av denna tokpolitik är vansinnigt. Det var ju den som tog oss hit från början.
Ps. Fredrik jag vill ge dig beröm för att du gick i svaromål istället för att bara radera mitt inlägg ds.
Fredrik Davidsson
Hej Medelhavsseglaren
Man får ha olika åsikter och man kan leta exempel ute i stora vida världen på olika mer eller mindre lyckade taktiker för att ta hand om migrationsströmmar. I det här fallet hade KBV 001 ett uppdrag som man har genomfört väl.
Vi modererar vårt kommentarsfält numera och långt ifrån alla kommentarer som kommer in kan vi släppa igenom, därav min uppmaning att läsa våra regler för kommentering. Uppmaningen var inte bara riktad till dig.
Jag tror inte vi kommer längre i frågan i det här forumet.
Tack för att du och alla andra läser Sjöfartstidningen och engagerar er i det vi skriver om.
Fredrik Davidsson
Ansvarig utgivare, Sjöfartstidningen
Kenny Reinhold
Hej Fredrik, ditt svar här ovan var mycket mycket bra, all respekt till dig och din tidning.
Rolf B Bertilson
Vi var några civila sjökaptener som ifrågasatte KBVs möjlighet att göra en insats i medelhavet. Redan efter KBV 001s ankomst till aktuellt område förstod vi att det fungerade bra. Nu tycker åtminstone jag själv att KBVs ”gubbar” gjort ett bra jobb och känner stolthet över vad Sverige har kunnat hjälpa till med denna insats – tack vare KBVs personal. Bra gjort!
per-arne wikström
fantastiskt jobbat. grattis.
Börje Börjesson
Om det är någon vet vad 90 dagars trålande + 10 dagar dit + 10 dagar hem har kostat
så kan jag i flygbranchen meddela hur många jag kunnat FLYGA från Turkiet/Libanon
för samma kostnad, 5.500 st fick Poseidon det är 25-30 flygningar med en Airbus 321
Haddock
Kanske svårt att plocka upp dom ur sjön med en Airbus?
Anonymous
Det kanske är dags att se till att EU ändrar policy då och tillåter flyktingar att flyga in och få sin sak prövad på plats istället för i incheckningen på flygplatsen…
Stolt sjöman
All heder åt kustbevakningen! Ni har gjort ett fantastiskt jobb. Ta med er vetskapen att ni har räddat livet på mer än 5000 människor. Människor som nu har en framtid!
Björn Julius
Bra jobbat pågar och töser.
B. Julius
Neptunus
Lätt att stämma in i hyllningskören!
Anonymous
Bra jobbat. Väl värt att notera är att Maersks egna fartyg som går igenom området har plockat upp drygt 4000. Att man räddat alla från en säker död är lite starkt skrivet. Man har plockat upp alla som man hittat vare sig man har varit i sjönöd eller ej. Önskvärt att Sjöfartstidningen skriver mer balanserat än om detta är bra gjort på alla vis. Reportageform a la FOKUS kanske?
Anonymous
Mycket bra insats – väl värd allt beröm. Men varför har den avslutats? Behovet kvarstår och ökar.
Buenaventura
Öknamnet var inte ”havets hjältar” utan ”Kellys Hjältar”.
Anonymous
Hmm, många fartyg går numera norr om Sicilien just för att undvika att behöva blir involverade. Kostnaden är enorm om man räknar med de dagar/veckor som resan fördröjs samt hur 10-15 ombordanställda skall kunna hjälpa ombord hundratals.
Anonymous
Läste precis på SvD. Öppnar en hel del funderingar på om inte KBV’s och andra nationers verksamhet i Medelhavet blir fel.
Jag tycker att vi skall rädda folk. Men köra tillbaka dem till Libyen.
http://www.svd.se/smugglare-larmar-om-sjonod-fran-europa/om/flyktingkrisen-i-europa
Anonymous
Om nu kbv har utfört sitt arbete på hemmaplan perfekt trots att 001 var i Medelhavet, kan vi inte då lägga upp 001 i väntan på näste uppdrag och på så sätt spara pengar?
Fredrik Davidsson
Vi tackar för visat intresse kring artikeln om KBV 001 och besättningens insats i Medelhavet.
Eftersom flödet av kommentarer kommit att handla om migration, invandring och gränsbevakning i största allmänhet stänger vi härmed kommentarsfunktionen till den här artikeln.
Vi har helt enkelt inte möjlighet att sitta och rensa i kommentarsflödet.
På återhörande
Fredrik Davidsson
Ansvarig utgivare, Sjöfartstidningen
Artikeln är stängd för fler kommentarer