Fotograf: Kasper Dudzik

Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart

Braheborg döpt i Gränna

Visingsöledens nya färja Braheborg döptes idag fredag i Gränna hamn.

Braheborg har beställts av varvet Uudenkaupungin Työvene Oy i Finland, som även har anlitat underleverantörer i Lettland för byggnation av stålsektioner. Fartyget har sedan monterats i torrdockan i Huskvarna.

Färjans gudmor är kommunalrådet Ann-Mari Nilsson, Jönköpings kommun.

– Dagens festligheter markerar att vi idag har fått en förstärkt sjöförbindelse på Visingsöleden, som förbättrar kapaciteten och skapar nya möjligheter för Visingsö, säger Ann-Mari Nilsson.

Störst på Vättern

Även landshövding Minoo Akhtarzand och Trafikverket Färjerederiets chef Anders Werner talade vid doptillställningen.

– Sjöfarten är en viktig del i det totala trafiksystemet. När olika transportsätt kan stödja varandra skapar vi möjligheter och goda förutsättningar för medborgarna, näringslivet och därmed regional tillväxt, säger Minoo Akhtarzand.

– Braheborg har byggts för att skapa en positiv upplevelse av kollektivtrafik till sjöss. När hon nu görs redo för trafik på Visingsöleden, vill vi att hon bidrar till att öbor och tillresta känner ett stort förtroende för vår tjänst, säger Anders Werner.

Den nästan 60 meter långa Braheborg uppges vara det största fartyget någonsin på Vättern. Braheborg kan transportera 34 bilar och 397 passagerare. Farten är 13 knop. Parallellt med färjebygget har nya färjelägen anlagts på Visingsö och i Gränna.