Jurmo.
Pär-Henrik Sjöström

Donsötank köper två Neste-fartyg

Den svenska flottan av produkttankfartyg utökas med två fartyg på 25.000 dwt inkommande höst.

Relaterade artiklar

Rederi AB Donsötank köper Nestes 25.000 dwt produkttankfartyg Purha och Jurmo. De tas över i september 2015 och döps om till Baltico respektive Bonito. Tills dess kommer de att fortsätta i nuvarande trafik under management av OSM Ship Management Finland. I och med denna affär har Neste avyttrat alla sina helägda tankfartyg.

– De är något större än fartygen i vår befintliga flotta, där de flesta av fartygen är på 20.000 ton. Fartygen är i extremt fint skick, de är mycket väl underhållna och Neste har lagt mycket pengar på dom, säger Ingvar Lorensson, vd för Rederi AB Donsötank, till Sjöfartstidningen.

Befraktas av Navix

Ingvar Lorensson säger att fartygen kommer att gå i trafik på Västeuropa.

– Det är ju faktiskt flera månader kvar tills de kommer i trafik för oss. Innan dess ska vi utvärdera om de ska fortsätta med att köra clean-produkter eller om de ska köra tillsammans med befintligt tonnage i dirty-trafik. 

Kommersiellt management för fartygen kommer att skötas av Navix Maritime Chartering i Göteborg, som även befraktar övriga fartyg i Donsötank-flottan.

Sammanlagt fyra systrar

Purha och Jurmo är byggda i Kina 2003 respektive 2004. Deras tankvolym är 28.000 kubikmeter och de är isförstärkta till svensk/finsk isklass 1A Super. Kvar under finsk flagg blir systerfartygen Neste och Futura, eftersom de bedöms som strategiskt viktiga för Finlands försörjningsberedskap. De såldes redan tidigare av Neste och ägs gemensamt av Försörjningsberedskapscentralen och försäkringsbolaget Ilmarinen.

Hoppas på svensk flagg

Ingvar Lorensson hoppas på att det blir möjligt att de två nyförvärven kan få svensk flagg när de tas över av Donsötank.

– Vi har ju svensk flagg på befintlig flotta idag och det är något som vi givetvis kommer att jobba för att även dessa två ska ha. Vi tror på en framtid för svenskflaggad sjöfart.


Lämna en kommentar på "Donsötank köper två Neste-fartyg"

Hittills finns det 32 kommentarer. Samtliga kommentarer granskas i förhand innan publicering.
Läs våra regler för kommentering!

 • Lasse Olssen Svara

  Lycka till Donsötank ! Vi ska värna om dom få seriösa svenska rederierna som finns kvar varav Donsö är ett !!! Jag hoppas andra svenska företag väljer svenskt tonnage !

 • Krister Blom Svara

  Har varit ombord i 3 veckor, jag har bara positiva omdömen, superfin i maskinrum och bra på däck, bra tillskott för Svenska handelsflottan!
  K.Blom, Vikingstad

 • Anonym Svara

  Ja då är det bara att ut och röra sig på jordklotet.Eller är befraktningen inte mogen för detta?

 • Anonym Svara

  Intressant köp. 10 år gamla drygt. Stora maskiner, 14-16 miljoner USD styck, det resulterar i att de behöver dra in drygt 16000 USD per dag tills de är 25 år för att komma på break even. Någon tror på framtiden, troligtvis att köra dem med svart. Good luck!

 • Robert Rydberg Svara

  Grattis till nygamla båtarna Donsötank hoppas på SWE flagg de också!

 • Anonym Svara

  Härligt med en positiv nyhet! Hoppas nu att politikerna håller vad de lovat(för omväxlings skull)
  All heder åt Donsötank som går mot strömmen och verkligen visar att de vill köra blågult!

 • Bengt Björkholm Svara

  sett ur finländska skattebetalares perspektiv var affären idiotisk och vittnade om att landorganisationen inte varit sin uppgift vuxen, varför man förenklar det hela genom att fungera enbart som avlastare och överlåter övrig verksamhet till framtida operatörer.

 • Boris Ramstedt Svara

  Neste säljer dessa båtar pga att dom inte kunde spara 15 milj som chefen Lievonen sade de for ur händerna på folket men en sak som är den största boven i Nestes historia är och förblir den dummaste affär som någonsin gjordes var Stena Arctica som dom köpte sig in som 50 % ägare av Stena sen chartade dom henne till ett skyhögt pris i 10 år detta var början till slutet för Neste Shipping och dessa amatörer som proffsen i Göteborg signerade ett fint avtal som Neste betalar till 2017 ! Det var samma folk som var i ledningen och fick miljonbelopp i bomus åren innan som skrev på detta kontrakt !

 • K.E Svara

  Bengt Björkholm – Neste säljer ej dessa båtar för att inaktivera sig på fria fraktmarknaden utan enbart för att dom vill ej äga stålet längre så som flera andra oljebolag resonerat tidigare. Dom anser helt enkelt att dom kommer att göra ett bättre resultat och bli mer flexibla med inhyrt tonnage på både de egna lasterna + marknads laster i tillägg till COA´s etc med andra redare för att täcka deras behov. Hoppas detta klargjorde och absolut inte menat som stroppigt..

  Gunvald – Dummaste jag hört, när blir en sån som du nöjd på detta forum – räcker inte ens när vi får in mer tonnage under svensk flagg. Vänligen höj nivån på kommentarer.

 • H.L Svara

  Hej Gunvald – har du tillsammans med DT också inspekterat – men ni hade tydligen inte samma åsikter?

 • Bengt Björkholm Svara

  enda ursäkten till att relativt nybyggt isförstärkt säljes till konkurrenter är att Neste vill inaktivitera sig på fria fraktmarknaden.I övrigt skulle denna affär vara rena idiotin.

 • Martin Svara

  Äntligen något positivt ! Härligt.

 • L K Svara

  Gött, min kusin är en av dem som underhållit Jurmo

 • Rolf B Bertilson Svara

  Ett sådant här köp känns väldigt bra. Även beskedet att flaggan (troligen) blir svensk. Men, blå skatt hinner kanske beslutas innan de kommer ”hem”!

 • Hans Svara

  Goda Nyheter. Hoppas på ett långt liv under Svensk flagg.

 • Sten Eriksson Svara

  Grattis härligt att se ett riktigt rederi under svensk flagg,

 • Ulf Westin Svara

  Grattis, fina båtar, var ombord på dom på varvet i Kina, när dom byggdes

 • Jonas olsson Svara

  Grattis donsö tank till köpet av 2 vackra tank fartyg

 • Anonym Svara

  Härligt här är några som tror på Svensk sjöfart , Grattis Donsötank till nyförvärvet!

 • Robin Svara

  Riktigt roligt – Grattis!